Hoe voel je je zo snel mogelijk thuis op een studentencomplex?

Als je net gaat studeren en je op kamers gaat in steden als Amsterdam, Leiden, Groningen of Utrecht, dan zul je vaak waarschijnlijk veel tijd gaan doorbrengen binnen een studentencomplex. Dit betekent een plek in de stad waar verschillende faculteiten samen zitten, een universiteitsbibliotheek, collegezalen, en misschien ook sportfaciliteiten. Voor nieuwe studenten kan dit best een beetje overweldigend zijn. Al die duizenden mensen, enorme gebouwen, torenhoge trappen, grote moderne open pleinen en ruimtes. Hoe voel je je zo snel mogelijk thuis in een studentencomplex?


kamer vinden in utrecht

Het Educatorium op De Uithof, het studentencomplex in Utrecht


Maak jezelf wegwijs op je instelling

Ergens bijhoren, en je ergens je thuis voelen is een basisbehoefte. Het is daarom belangrijk dat je je in je nieuwe studentenstad en je faculteit zo snel mogelijk wegwijs maakt, en een sociaal netwerk opbouwt. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je meer ‘studiesucces’ boekt wanneer je je echt thuis voelt op de instelling waar je studeert. Zowel gemeten in studieresultaten, als hoe jij je als persoon ontwikkelt. Wanneer je je hebt ingeschreven voor het aankomende studiejaar, doe daarom alvast wat voorbereiding. Wat kun je bijvoorbeeld al thuis doen om je voor te bereiden?

Ga op pad in Google Maps

Gebruik Google Maps om je nieuwe stad te verkennen: het ‘gele mannetje’ kun je op de kaart ergens neerzetten en zo zie je bijvoorbeeld hoe de straten eruit zien. Je kunt vervolgens virtueel door de stad wandelen en je een beter beeld vormen van je nieuwe woonplaats. Soms kun je zelf bij gebouwen naar binnen. Zo wordt het al wat minder eng.


kamer vinden in groningen

Het Harmoniegebouw en het complex van de faculteit der Letteren in Groningen


Bezoek de websites van het studentencomplex

Bezoek alle websites van de gebouwen en instellingen die jij gaat gebruiken. Lees over wat er allemaal te doen is, welke dingen voor jou van belang zijn om te weten en kijk ook eens naar de plattegronden van de gebouwen, als die op de website staan. Is er een webcam of een virtuele rondleiding? Maak er gebruik van om je alvast een beetje thuis te voelen op het studentencomplex.

Youtube

Zoek ook eens op Youtube. Er zijn vast filmpjes te vinden over de faculteit waarvan jij gebruik gaat maken, studieverenigingen of andere activiteiten op het studentencomplex. Zo krijg je alvast een goed beeld van de sfeer die er heerst op de campus.

Word lid van Facebookgroepen

Ga je studeren in een bepaalde stad, en wil je alvast ergens terecht kunnen met vragen of misschien al wat mensen leren kennen? Meld je aan bij verschillende relevante Facebookgroepen in jouw studentenstad. Het is vaak makkelijk om te reageren op bepaalde posts, en in gesprek te komen met andere (aankomende) studenten. Deze Facebookgroepen zijn ook heel handig om een netwerk op te bouwen als je bijvoorbeeld een kamer zoekt in Amsterdam of een kamer in Groningen, wat normaal gesproken best lastig kan zijn. Hoe meer mensen je al van tevoren kent, hoe beter je kansen op een kamer, maar ook om je thuis te voelen.