De beste vreemde talen voor een internationale carriere

Heb jij een talenknobbel? Of ambieer je een internationale carriere na je studie? Dan is het een goed idee om nu alvast tijd en energie te steken in het leren van een of meerdere vreemde talen. Een stage in het buitenland is ook geen slecht idee. Engels spreken doen we bijna allemaal wel, maar op professioneel niveau kunnen meepraten is een tweede. Een biertje bestellen in het Spaans gaat ook nog wel, maar deze taal echt vloeiend spreken opent vele deuren op de internationale arbeidsmarkt. Behalve Engels, wat zijn de beste vreemde talen voor een internationale carriere?


beste vreemde talen voor een internationale carriere


De belangrijkste talen om te beheersen op de arbeidsmarkt:


Spaans

Spaans is ’s werelds derde meest gesproken taal. En als je Spaans spreekt ben je in staat 500+ miljoen mensen te bereiken. In Europa en de Verenigde Staten wordt Spaans beschouwd als de tweede meest gesproken taal na het Engels.

Frans

Frans is een zeer belangrijke economische taal. Frans kunnen spreken opent niet alleen deuren in Frankrijk, maar ook in ander Frans sprekende delen van de wereld: Canada, Zwitserland, België en Noord- en Midden Afrika. Een goede keuze dus als je een taal kiest om te studeren.

Duits

Het vloeiend spreken van de Duitse taal is ook een goede keuze, aangezien ’s wereld grootste automobielindustrieen Duits zijn (BMW, Audi en Mercedes), als ook andere grote bedrijven en fabrikanten.

Mandarijn

Gezien het aantal mensen dat woont in China is dit de meest gesproken taal in de wereld. Met de groeiende economie en invloed van China in de wereld is dit uiteraard een gunstige taal om onder de knie te krijgen. Geen gemakkelijke, maar een absolute bonus als je het spreekt.

Arabisch

Nog zo’n taal die niet gemakkelijk is om te leren, maar wel in je voordeel ligt als je het spreekt: arabisch. Met deze taal is het gemakkelijk om toegang te krijgen op de arbeidsmarkt in ’s werelds rijkste regio (met een BBP van meer dan $ 600 miljard). Er is een grote vraag naar West-Arabisch sprekende professionals.


buitenlandse carriere tips


In welke beroepen hebben vreemde talen meerwaarde?


Non-profit en Banken

Het spreken van meerdere talen komt goed van pas binnen Non-profit organisaties in verschillende landen. Deze zijn gericht op het helpen en ondersteunen van ontwikkelingslanden over de hele wereld. In veel van deze landen is Engels niet de officiële taal en is het spreken van de lokale taal (bijvoorbeeld Spaans) gunstig voor het verkrijgen van een goede positie binnen de organisatie. Ook in de fianciële wereld levert het spreken van een buitenlandse taal voordeel op. Binnen het bankwezen staat het doen van zaken met mensen van verschillende culturen en landen centraal.

Online

Het zijn niet altijd de grote multinationals die op zoek zijn naar professionals die meerdere talen spreken. Ook andere industrieëen hebben behoefte aan mensen die verschillende talen kennen. Vooral online zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om jouw talenknobbel in te zetten. Videogame vertaler in de gaming industrie bijvoorbeeld. Gameontwikkelaars zoals Nintendo zijn altijd op zoek naar in-game vertalers. Ook bedrijven als Google nemen graag mensen aan die in buitenlandse markten kunnen functioneren als brand specialist bijvoorbeeld.