Afvoer verstopt? Zo los je het op!

Afvoer verstopt in je keuken of badkamer? Of een verstopte afvoer van je wasmachine of vaatwasser? Je kunt direct een vakman erbij halen, of je kunt zelf proberen om de verstopping te verhelpen. Of je het voor elkaar krijgt, dat niet gegarandeerd, maar hier zijn in elk geval vijf tips om mee aan de slag te gaan.


afvoer verstopt


Het overkomt iedereen regelmatig: de afvoer van de douche zit verstopt door zeepresten of haren en de gootsteen van de keuken zit vol met troep en loopt ook niet meer lekker door. De wc kan bovendien verstopt raken doordat men er babydoekjes, tampons of andere dingen in probeert door te spoelen. Vervelend. Voordat je gaat proberen om de afvoer te ontstoppen is het belangrijk om eerst na te gaan wat de mogelijke oorzaak is. Pas dan kun je bepalen welke stappen je onderneemt om het probleem aan te pakken. Wees uiteraard wel voorzichtig. Met een verkeerde handeling kan de verstopping dieper in de afvoer terechtkomen.

Verstopping afvoer verhelpen

Als je een idee hebt wat de verstopping in je afvoer veroorzaakt dan kun je aan de slag. Hier zijn vijf tips om je daarbij te helpen.

  1. Bij een verstopt afvoerputje kan het helpen om deze schoon te maken met soda (bakpoeder) en eventueel azijn. Dit doe je door soda te mengen met water en in de afvoer te gieten. Voor een sterker effect giet je er een kopje azijn bij, waardoor het gaat borrelen en bruisen. Laat dit ongeveer 15 minuten inwerken.

  2. Nog steeds verstopt? Pak er dan de rubberen ontstopper bij. Zorg dat deze in een laag water staat en duw vervolgens langzaam naar beneden om kracht op het water te zetten. Door de ontstopper daarna weer terug te trekken ontstaat er een zuigkracht die de verstopping los kan maken.

  3. Gaat het om een afvoer met sifon, ook wel zwanehals genoemd? Vaak zit hier het probleem. Je kunt de sifon losschroeven en kijken of er een verstopping in zit. Mocht dit het geval zijn, maak deze dan grondig schoon en kijk vervolgens of de verstopping is verdwenen. Tip: zet er een emmer onder om water en vuil op te vangen.

  4. Zit de wc afvoer verstopt? Trek een rubberen handschoen aan en voel in de afvoer of de verstopping zich daar bevindt. Nee, dat is geen lekker klusje, maar wat moet dat moet.

  5. Wat kun je beter niet doen in geval van een verstopping? Gebruik liever geen chemische ontstopper, hoe  aantrekkelijk dit ook lijkt. Het kan schade aan je riool veroorzaken en daarnaast is het heel erg slecht voor het milieu. Ook kun je zelf beter niet met een zogenaamde ontstoppingsveer aan de slag gaan, tenzij je weet hoe deze gebruikt moet worden. Werken tip 1 t/m 4 dus niet? Bel dan de huisbaas en laat een vakman komen om het probleem op te lossen.