Afgestudeerd of bijbaan zoeken? 6 tips voor een uitstekend CV

Je bent afgestudeerd en klaar om je eerste echte baan te gaan zoeken. Of je wilt tijdens je studie alvast een baantje zoeken dat je helpt met het opbouwen van ervaring. Of om gewoon geld te verdienen. Wist je dat een werkgever je binnen 5 minuten beoordeelt op je CV? Tijd om je CV onder de loep te nemen en ervoor te zorgen dat die van jou niet linea recta in de prullenbak belandt. Hier zijn zes CV tips om op te vallen.

Waar letten recruiters en werkgevers op bij een CV?

Uit onderzoek blijkt dat je in eerste instantie moet letten op naam, huidige functie en werkgever, met daarbij vermeld de start- en eventuele einddatum bij de huidige werkgever. Daarna je vorige functie en werkgever plus start- en einddatum bij voorgaande werkgever. Je opleidingen noemen zijn ook belangrijk. Ook scant een werkgever je CV op trefwoorden die overeen komen met de vacature waar jij op solliciteert. Het is daarom essentieel om deze zaken goed op een rijtje te hebben.

tips to improve your CV

Zes CV Tips om op te vallen:

 1. Let op de opmaak
  Zorg ervoor dat het er netjes en professioneel uitziet, zodat de lezer gemakkelijk kan zien wie hij voor zich heeft. Gebruik een simpel, neutraal lettertype zoals Arial, Helvetica of Verdana in lettergrootte 11 or 12. Decoratieve lettertypes zien er misschien leuk uit, maar leiden alleen maar af. Zorg ervoor dat belangrijke zaken zoals functies eenvoudig zijn te spotten. Maak deze woorden bijvoorbeeld cursief of bold. Creëer ruimte tussen alineas en om verschillende functies van elkaar te scheiden. Dit geeft ‘lucht’ en houdt de aandacht vast.


 2. Bedenk je ‘elevator speech’
  Om met de deur in huis te vallen, kun je met een ‘elevator speech’ te beginnen. Wat dat is? Het is alsof je in de lift staat en je binnen twee minuten aan iemand moet uitleggenn wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Hoppa! Zo’n beknopte samenvatting is bovendien heel handig om hardop te oefenen in geval van een interview. Het geeft je focus. Denk er maar eens over na. Wat is jouw brand en hoe kan de werkgever daar van profiteren? (En ja, oefenen in de spiegel mag).


 3. Zet je profiel bovenaan
  Zet bovenaan je CV een kort profiel van jezelf. Je naam, adres en hoe ze je kunnen bereiken per telefoon of email. Wat niet nodig is, is om je burgerlijke staat toe te voegen. Ook hoef je niet te melden of je man of vrouw bent. Het maakt een CV wel een stuk levendiger door een foto te plaatsen van jezelf. Een foto zegt immers meer dan 1000 woorden. Zoek een mooie foto waarop je gezicht goed te zien en iemand alvast een beetje een indruk kan krijgen van je persoonlijkheid.


 4. Houd het relevant
  Begin altijd met de meest recente opleidingen en werkervaring. Velmeld bij een opleiding of je hem hebt afgerond en er diploma’s voor hebt gehaald. Niet afgeronde studies kun je beter niet vermelden. Beschrijf in het kort het werk dat je binnen een functie hebt gedaan. Vergeet niet te benadrukken welke verantwoordelijkheden je had binnen de functie. Heb je leiding gegeven? Was je verantwoordelijk voor het organiseren van een evenement? Moest je het kasboek bijhouden? Of was je juist het gezicht van een winkel of cafe en heb je veel ervaring in het helpen van klanten? Vrijwilligerswerk is ook werk, en uitstekend geschikt om te vermelden. Dit soort werk geeft bovendien aan dat je bereid bent om de handen uit de mouwen te steken voor een goed doel of vanwege een persoonlijke interesse.


 5. Vergeet de vaardigheden niet
  De trefwoorden waar recruiters op scannen mogen her en der terug komen op je CV. Ook onder het kopje ‘Vaardigheden’ kun je die laten uitblinken. Stel ze zoeken iemand met goede kennis van digitale media, belicht dan bijvoorbeeld dat je een eigen Youtube of Instagram account hebt dat goed loopt (maar uiteraard alleen als de content geschikt is om te delen met de recruiter! Houdt het professioneel!). Organisatorische vaardigheden kun je ook aantonen door je lidmaatschap en activiteiten binnen een studentvereniging.


 6. Een foto blijft ze bij
  Wees niet bang om beeldmateriaal te gebruiken in je CV. Werkgevers moeten zich vaak door stapels CV’s heen lezen en eentje met een afbeelding zal ze beter bijblijven. Wees creatief zonder er een te bont geheel van te maken. Kies er een uit waarvan je denkt dat het iets positiefs over jou en je kwaliteiten zegt. Misschien een foto van een zeiljacht bij het kopje ‘Persoonlijke interesses’. Of een avontuurlijke foto van de tijd dat je vrijwilligerswerk deed in Azie. Vergeet niet, de recruiter is ook gewoon een mens, aan jou dus de taak om een professioneel, maar tegelijkertijd vriendelijk en positief beeld van jezelf te schetsen. Succes!