Zeven time management tips voor studenten
Het nieuwe collegejaar is begonnen, op afstand of in de collegezaal, en dat betekent studeren. Als je vorig jaar gestrest door de tentamens kwam en nogal eens tegen onhaalbare deadlines aanliep, is het geen slecht idee om dit jaar je tijd beter in te delen om die spanning te voorkomen. Word beter in time management, of tijdbeheer, en deel je dagen zo in dat je de juiste balans kunt vinden tussen studeren, je sociale leven en eventueel werk ernaast. Voorkom die stress en maak van dit jaar een topjaar! Hier zijn van ons zeven time management tips voor studenten zoals jij.
Stap 1: Inventarisatie
De eerste fase van het verbeteren van je tijdbeheer is om alles op te sommen wat je moet doen en een prioriteitenlijst samen te stellen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar de meeste studenten hebben nogal eens de neiging om belangrijke taken tot het laatste moment uit te stellen, wat weer van invloed kan zijn op de kwaliteit van hun werk en hun eindcijfer. Dat kan beter. Maak dus een To-Do-lijst en voeg daaraan je opleidingstaken en tentamens toe, maar ook eventuele werktijden van een bijbaan, en noteer hoeveel tijd elk onderdeel je gaan kosten.
Stap 2: Maak een schema
Of het nu een planner op je prikbord is, een bureauagenda of een kalender op je telefoon, zoek een dag- of weekplanner die goed voor je werkt en voeg je prioriteitenlijst eraan toe. Er zijn veel tijdmanagement-apps die hierbij kunnen helpen. Bedenk ook wanneer je het meest wakker en alert bent, zodat je inplant dat je rond deze tijden gaat studeren. Plan tijd in voor gezelligheid, maar zorg ook voor voldoende slaap. De meeste mensen hebben elke nacht tussen de 7 en 8 uur slaap nodig om tijdens studieperiodes gefocust en alert te blijven.
Stap 3: Wees flexibel en realistisch
Verwacht ongeveer 8-10 uur per dag te werken, studeren, ontspannen en de praktische dingen te gaan doen. Als voltijdstudent wordt van je verwacht dat je ongeveer 35 uur per week aan universitaire studies besteedt, inclusief colleges. Als je maar 15 uur per week besteedt aan het bijwonen van lessen onder begeleiding van een leraar, moet je de extra 20 uur gebruiken voor zelfstudie. Het is ook belangrijk om te onthouden dat dingen vaak langer duren dan verwacht. Bouw dus wat extra tijd in voor het geval je langer aan een taak bezig bent dan je dacht.
Stap 4: neem de tijd en voorkom herhaling
Stap 5: voorkom uitstelgedrag
Een manier om uitstelgedrag te voorkomen, is door na te denken op welke plek je het prettigst studeert. Waar was je het meest gefocust? Waar was je het meest afgeleid? Is er iets wat je kunt doen om studeren een beetje leuker te maken? Onthoud dat wat voor één persoon werkt, niet noodzakelijk voor jou werkt. Sommigen studeren het beste in de universiteitsbibliotheek, anderen zitten liever thuis achter hun bureau. Voor sommigen kan studeren samen met vrienden alleen voor afleiding zorgen. Maar voor anderen kan studeren in groepen helpen om de motivatie te vergroten en uitstelgedrag te voorkomen.