Zeven time management tips voor studenten

Het nieuwe collegejaar is begonnen, op afstand of in de collegezaal, en dat betekent studeren. Als je vorig jaar gestrest door de tentamens kwam en nogal eens tegen onhaalbare deadlines aanliep, is het geen slecht idee om dit jaar je tijd beter in te delen om die spanning te voorkomen. Word beter in time management, of tijdbeheer, en deel je dagen zo in dat je de juiste balans kunt vinden tussen studeren, je sociale leven en eventueel werk ernaast. Voorkom die stress en maak van dit jaar een topjaar! Hier zijn van ons zeven time management tips voor studenten zoals jij.


time management voor studenten


Stap 1: Inventarisatie

De eerste fase van het verbeteren van je tijdbeheer is om alles op te sommen wat je moet doen en een prioriteitenlijst samen te stellen. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar de meeste studenten hebben nogal eens de neiging om belangrijke taken tot het laatste moment uit te stellen, wat weer van invloed kan zijn op de kwaliteit van hun werk en hun eindcijfer. Dat kan beter. Maak dus een To-Do-lijst en voeg daaraan je opleidingstaken en tentamens toe, maar ook eventuele werktijden van een bijbaan, en noteer hoeveel tijd elk onderdeel je gaan kosten.

Stap 2: Maak een schema

Of het nu een planner op je prikbord is, een bureauagenda of een kalender op je telefoon, zoek een dag- of weekplanner die goed voor je werkt en voeg je prioriteitenlijst eraan toe. Er zijn veel tijdmanagement-apps die hierbij kunnen helpen. Bedenk ook wanneer je het meest wakker en alert bent, zodat je inplant dat je rond deze tijden gaat studeren. Plan tijd in voor gezelligheid, maar zorg ook voor voldoende slaap. De meeste mensen hebben elke nacht tussen de 7 en 8 uur slaap nodig om tijdens studieperiodes gefocust en alert te blijven.

Stap 3: Wees flexibel en realistisch

Verwacht ongeveer 8-10 uur per dag te werken, studeren, ontspannen en de praktische dingen te gaan doen. Als voltijdstudent wordt van je verwacht dat je ongeveer 35 uur per week aan universitaire studies besteedt, inclusief colleges. Als je maar 15 uur per week besteedt aan het bijwonen van lessen onder begeleiding van een leraar, moet je de extra 20 uur gebruiken voor zelfstudie. Het is ook belangrijk om te onthouden dat dingen vaak langer duren dan verwacht. Bouw dus wat extra tijd in voor het geval je langer aan een taak bezig bent dan je dacht.

Stap 4: neem de tijd en voorkom herhaling

De tijd nemen voor het verwerken van informatie en het doen van gedegen onderzoek, is cruciaal voor een goed tijdmanagement. Gun jezelf de tijd om nieuwe studiestof te verwerken en te plannen hoe je deze gaat gebruiken. Dit voorkomt dat je later alsnog veel moet herhalen en teruglezen en in oude ‘laatste moment’ patronen vervalt. Een manier om effectief te plannen voordat je begint aan onderzoek, is door een lijst te maken van alles wat je wilt weten, zodat je tijdens het studeren aantekeningen kunt maken onder elke punt en een goed overzicht hebt.

time management voor studenten


Stap 5: voorkom uitstelgedrag

Een manier om uitstelgedrag te voorkomen, is door na te denken op welke plek je het prettigst studeert. Waar was je het meest gefocust? Waar was je het meest afgeleid? Is er iets wat je kunt doen om studeren een beetje leuker te maken? Onthoud dat wat voor één persoon werkt, niet noodzakelijk voor jou werkt. Sommigen studeren het beste in de universiteitsbibliotheek, anderen zitten liever thuis achter hun bureau. Voor sommigen kan studeren samen met vrienden alleen voor afleiding zorgen. Maar voor anderen kan studeren in groepen helpen om de motivatie te vergroten en uitstelgedrag te voorkomen.

Stap 6: sporten helpt je beter te focussen

Stap 7: pas je tijdsplanner voortdurend aan

Als je je schema voortdurend bekijkt en opnieuw beoordeelt, weet je al snel of je hier en daar wijzigingen moet aanbrengen om je te helpen bij het voltooien van studietaken, maar ook om tijd over te houden om te ontspannen en tijd door te brengen met vrienden en familie. Bekijk dus maandelijks hoe het gaat en of je je time management moet verbeteren.