• Home >
  • Blog >
  • Zonnebrandcrème en factor 50: de feiten op een rij

Zonnebrandcrème en factor 50: de feiten op een rij

22 juli 2019

Zonnebrandcrème, hoeveel weet jij er eigenlijk van af? Heerlijk hoor, een dagje strand of gezellig met een groep vrienden naar een plas op een zomerse dag. Biertje, zwemmen, veel zon. Maar met een enorm rode rug of schouders te eindigen is jammer, gevaarlijk en onnodig. Dermatologen zien nog altijd een toename van het aantal mensen met huidkanker. Dermatoloog Jorrit Terra van het UMC Groningen sprak in 2015 zelfs over een 'tsunami' aan gevallen van huidkanker. In 2014 werden er 53.000 nieuwe gevallen geregistreerd. De voornaamste oorzaak: schade door de zon. Bescherm jezelf! zonnebrandcreme en factor 50

Verschil tussen Factor 30 en Factor 50

Met een hogere factor kun je langer in de zon zitten, zo schrijft de KWF Kankerbestrijding op hun website over zonnebrandcrème. Ook schrijven zij dat je kinderen hoe dan ook moet insmeren met minimaal factor 30. Het KWF adviseert om kinderen die jonger dan 1 jaar zijn, helemaal niet bloot te stellen aan de zon. Maar hoeveel verschil zit er nu eigenlijk tussen SPF 30 en SPF 50? Volgens verschillende dermatologen is het verschil tussen die twee helemaal niet zo groot als je misschien denkt. Een factor 15 absorbeert 93 procent van de UVB-stralen, factor 30 neemt 97 procent en factor 50 absorbeert 98 procent. Er is dus weinig verschil tussen de verschillende factoren. Honderd procent bescherming bestaat niet. De term ‘sunblock‘ mag daarom ook niet meer gebruikt worden. Zonnecrème met een hoge factor geeft ook een vals gevoel van veiligheid, waardoor mensen zich roekeloos in de zon gaan gedragen. Door een hoge beschermende factor te gebruiken, zoals 50 of hoger, krijg je niet twee keer zoveel bescherming als bij een product met factor 25! Vaak smeren is dus de enige oplossing!

Kies een goede zonnebrandcrème

Kies dus een zonnebrandcrème met hoge beschermende factor. Hoeft niet duur te zijn, huismerken volstaan prima. In Nederland moet de SPF op het flesje zonnebrandcrème kloppen. Dus of je nu een huismerk SPF 30 neemt of een heel duur merk met dezelfde factor, je bent even goed beschermd. De prijs speelt hierin niet per se mee. Wel kan er verschil zitten in de smeerbaarheid, of de crème plakt, en wat voor chemische toevoegingen er verder nog inzitten. Dat is jouw persoonlijke voorkeur.
zonnebrand factor 50

"Ik word niet bruin als ik me insmeer met factor 50"

Een veelgehoord excuus om niet te smeren is dat je niet bruin zou worden als je je insmeert. Dit is onzin. Een crème zorgt er alleen voor dat je niet verbrandt. Daarnaast zorgt het ervoor dat er op latere leeftijd minder huidveroudering optreedt en dat je geen pigmentplekken krijgt.

Hoe lang kun je in de zon zitten voordat je verbrandt?

Hoelang je in de zon mag blijven, is afhankelijk van je huidtype en de zonkracht. Tussen 12 en 3 uur kun je minder lang in de zon zitten voordat je rood begint te worden dan buiten die uren. Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.

Iedere twee uur smeren en een hoedje

Denk echter niet dat je met factor 50 smeren andere bescherming tegen de zon, zoals een hoedje of t-shirt, kunt verwaarlozen. Je kunt met factor 50 iets langer in de zon zitten zonder meteen te verbranden, maar na een paar uur is de bescherming niet meer voldoen en verbrandt je alsnog. Smeer jezelf daarom iedere twee uur opnieuw in. Of nog beter, ga even lekker met een drankje in de schaduw of onder de parasol zitten voor een tijdje. Die vitamine D heb je dan wel al binnen en na zoveel uren in de felle zon heb je alleen maar meer kans om rood te worden in plaats van mooi bruin.
verschil factor 50 en factor 30

Gezwommen? Opnieuw smeren!

Na elke zwemsessie moet je je opnieuw insmeren, ook als je water resistant zonnebrandcrème gebruikt. Crèmes die op de fles beweren dat één keer smeren voldoende is, moet je ook vooral niet geloven.

Koop iedere jaar een nieuwe fles zonnebrand

Het is waar, geen marketingtruc: de chemische samenstelling en – dus – de werking van de crème is na een jaar veranderd en daardoor minder betrouwbaar. Kortom: aan het begin van de zomer is het tijd om de restanten van het jaar ervoor weg te gooien en een nieuwe voorraad aan te schaffen. Zoals gezegd: huismerken volstaan prima, je hoeft echt geen fortuin uit te geven aan zonnebrandcrème. Gewoon smeren. En vaak.

Gerelateerde berichten