• Home >
  • Blog >
  • Wat kost op jezelf wonen?

Wat kost op jezelf wonen?

3 maart 2021

Je bent er helemaal klaar voor: op jezelf wonen! Je gaat een kamer huren of hebt een studioappartement gevonden, en kan niet wachten tot je kunt doen en laten wat je wilt. Vrijheid! Maar, wat kost op jezelf wonen nu eigenlijk? En hoeveel inkomsten heb je maandelijks nodig om rond te komen? Wij zetten het hier voor je uiteen.
wat kost op jezelf wonen
Als je hebt besloten om het ouderlijk huis te verlaten wil je zeker weten dat je genoeg inkomsten hebt om op eigen benen te kunnen staan. Wij geven je hier een overzicht van de kosten die komen kijken bij het huren van woonruimte. De huur zelf, maar ook alle andere kosten die erbij komen kijken. De huur is natuurlijk de grootste uitgave iedere maand. Het ligt er aan waar je gaat huren, want de gemiddelde huurprijzen wisselen sterk per gemeente. Ga je hartje Amsterdam zitten, of huur je in de provincie? Dat is wel een verschil. Ook hangt je huurprijs ook af van wat voor type woning die je huurt: huur je bijvoorbeeld een studentenkamer in Groningen of een studio in Utrecht?

Gemiddelde huurprijzen voor studentenkamers en woningen

Als je via de woningstichting huurt, kun je een studentenkamer huren voor een bedrag tussen de 250 en 450 euro per maand. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je je eerst bij de stichting inschrijven, en meestal sta je behoorlijk lang op de wachtlijst voordat je aan de beurt bent. Om in aanmerking te komen voor een studentenkamer moet je ook daadwerkelijk ingeschreven staan als student. Ga je huren bij van een particulier, reken dan op hogere huurprijzen per maand. Afhankelijk van de regio en stad waarin je huurt, kun je verwachten dat de huurprijs ligt tussen de 300 en 600 euro huur per maand. Wil je groter wonen en heb je interesse in het huren van een woning of appartement, dan moet je via de woningstichting meestal tussen de 450 en 1000 euro per maand betalen, afhankelijk van de grootte van de woning. Je moet hiervoor ingeschreven staan bij een woningstichting en rekenen op een wachttijd van maanden of zelfs jaren. Ga je een woning of appartement zoeken in de vrije sector, dan beginnen de prijzen vaak bij 700 euro per maand.

Gas, water en licht

Als je een kamer huurt, zijn gas, water en licht normaal gesproken al inbegrepen in de huurprijs. Maar als je een woning of appartement huurt, moet je deze zaken meestal zelf regelen en betalen. Gas en licht (elektriciteit) regel je allebei bij een energieleverancier. De kosten hiervoor liggen rond de 100 euro per maand. Water betaal je rechtstreeks aan je plaatselijke waterbedrijf. Je ontvangt hiervoor een keer per jaar een factuur. Als je alleen woont is het niet zoveel, en liggen de kosten rond de 10 euro per maand.

Gemeentelijke belastingen

Als je op jezelf gaat wonen, krijg je te maken met gemeentelijke belastingen. Dit zijn de kosten die de gemeente int om voorzieningen mee te bekostigen. Afvalstoffenheffing, rioolheffing en Waterschapsbelasting zijn de meest voorkomende belastingen. Voor deze belastingen ontvang je jaarlijks, aan het begin van het jaar, een rekening. De exacte bedragen verschillen per gemeente, maar voor een eenpersoons huishouden zijn de kosten gemiddeld:
  • Afvalstoffenheffing: tussen de 120-180 euro per jaar
  • Waterschapsbelasting: 100-200 euro per jaar
  • Rioolheffing: niet in iedere gemeente wordt dit bij de huurder in rekening gebracht, maar kan 70-200 per jaar bedragen.

Verzekeringen

Als je op jezelf gaat wonen, moet je ook je eigen verzekeringen gaan afsluiten. Een zorgverzekering bijvoorbeeld, omdat je vanaf je achttiende niet meer bij je ouders op de verzekering mag staan. Ook dit zijn maandelijkse kosten waarmee je rekening moet houden als je op jezelf woont. De kosten voor een zorgverzekering liggen rond de 100 euro per maand. Je kunt eventueel zorgtoeslag aanvragen. Je krijgt dan een tegemoetkoming van maximaal 94 euro in de kosten voor je zorgverzekering. Kijk op de site van de belastingdienst of je hiervoor in aanmerking komt.

kosten op jezelf wonen


Andere maandelijkse uitgaven

Wat kost op jezelf wonen nog meer?

Internet, TV en mobiel

De kosten voor een alles-in-een-abonnement (internet, TV en mobiel) liggen gemiddeld tussen de 40 en 60 euro per maand.

Boodschappen

Voor een eenpersoons huishouden ben je per maand tussen de 120 en 200 euro kwijt bij de supermarkt, afhankelijk van wat je koopt en hoeveel uiteraard.

Studiekosten

Hoewel in veel gevallen de ouders alles of in elk geval een deel betalen, is het goed om te weten wat de kosten zijn. Voor het studiejaar 2020-2021 is het wettelijke collegegeld € 2.143,-. Omgerekend kost dit je dus zo’n 179 euro per maand.

Vrije tijd, sport en uitgaan

Gemiddeld 150 euro

Online abonnementen zoals: Netflix, Spotify, etc.

Gemiddeld 20 euro

Kleding

Gemiddeld 60 euro

Vervoer

Gemiddeld 60 euro


Conclusie

Als je student bent en op kamers gaat wonen, ben je op basis van onze inschattingen gemiddeld tussen de 880 en 1340 per maand kwijt. Wanneer je zelfstandige woonruimte gaat huren, gaat je dat maandelijks tussen de 934 en 1818 euro kosten.
     

Gerelateerde berichten