• Home >
  • Blog >
  • Verkeerde studiekeuze en dan? Hoe verder.

Verkeerde studiekeuze en dan? Hoe verder.

21 september 2019

Een verkeerde studiekeuze maken… helaas overkomt dit veel studenten. Het is ook nogal wat, op je zeventiende of al eerder moeten beslissen wat je na je middelbare school gaat studeren. Voor velen is dat iets dat ze gewoonweg nog niet weten. Toch staat de druk op de ketel, er wordt van je verwacht dat je gaat studeren, dus je kiest. Vaak een richting die vrienden of medescholieren ook kiezen of waarvan familie zegt dat dat een "veilige" (lees: je kunt er waarschijnlijk een goede baan mee vinden) keuze is. Of iets waarover je eerste enorm enthousiast was, maar al snel op terug komt. Soms stoppen eerstejaars studenten al na een paar weken op het hbo of de universiteit. Wat doe je dan?
verkeerde studiekeuze

Je bent niet de enige

Het gebeurt echt heel vaak. je begint vol goede moed, maar al snel zakt de moed je in de schoenen en voelt het gewoon niet goed. Besef je wel: twijfel in de eerste weken hoort er wel een beetje bij. Het echte werk begint na de introductieweek en niet alle colleges zijn even boeiend. Studeren is ook hard werken en veel leren. Voor sommigen is het echter duidelijk: je hebt de verkeerde studiekeuze gemaakt en je wilt er niet mee verder. Bij veel studenten volgt er dan schaamte en een schuldgevoel, maar blijf er niet mee lopen! Het laatste wat je wilt is de schijn ophouden en een jaar of langer iets studeren waar je toch niks mee wilt doen. Praat erover, met je ouders, vrienden en een docent of studiebegeider. Soms helpt praten al om alles in een ander daglicht te zien, en als je echt niet verder wilt, kunnen zij je verder helpen met de volgende stap.

Ga in gesprek met een studieadviseur

Wilt je echt stoppen met je huidige studierichting? Ga dan zo snel mogelijk een gesprek aan met de studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider. Doorbikkelen heeft weinig zijn. Het is jouw studie, toekomst en leven, dus jij zult zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen voor deze stap. Op een hogeschool of universiteit word je niet meer aan de hand gehouden en dus zul je zelf een afspraak moeten maken om de dingen weer op de rails te krijgen. Ga echter ook eens met ouderejaars van die studie te praten. De eerste weken kunnen 'verkeerd' aanvoelen, maar geen studie blijft hetzelfde na verloop van tijd. Na het eerste jaar heb je de mogelijkheid om specifieke vakken te kiezen, je wat meer te specialiseren en de studierichting meer 'eigen' te maken. Misschien duurt deze onzekere fase van de studie echt helemaal niet zo lang en is de twijfel niet terecht. Ouderejaars hebben vaak zelf ook getwijfeld.
verkeerde studiekeuze

Wat te doen bij een verkeerde studiekeuze?

Samen met de studieadviseur zul je vervolgens proberen te achterhalen wat er aan de hand is. Ben je het echt zat? Is het te moeilijk voor je? Zijn er andere factoren waarom je denkt dat de keuze onjuist is geweest? Of is dit gewoon een korte, vervelende fase? Het gebeurt wel dat studenten lang twijfelen tussen twee studies. Weet je zeker dat het toch een heel andere studie had moeten zijn? Dan is het slim om met de studieadviseur te informeren of je daar nog in kan stromen. Heb je je niet echt verdiept in een andere studie? Spring dan niet in het diepe. Een studie moet je echt goed onderzoeken voordat je er aan begint. Wellicht is het dan beter om er even mee te stoppen en een jaar te gaan werken om je gedachten op een rij te zetten en het volgend jaar gewoon nog eens te proberen. Werken, vrijwilligerswerk doen, een korte cursus, je rijbewijs halen… allemaal prima dingen om in dat 'tussenjaar' te doen in plaats van studeren. En niks om je voor te schamen. Op studiekeuzemaken.nl worden de mogelijkheden bij een verkeerde studiekeuze stap voor stap besproken.

Als je echt wilt stoppen bij een verkeerde studiekeuze

Soms zul je echt willen stoppen. Dan kan dit het beste voor 1 februari. Soms krijg je nog een deel van het collegegeld terug. Je kan de OV kaart stopzetten zonder dat je die terug hoeft te betalen. Ook een eventuele aanvullende beurs is deze eerste paar maanden een gift.  

Gerelateerde berichten