• Home >
  • Blog >
  • Veiligheidstips: voorkom kortsluiting en koolmonoxide vergiftiging!

Veiligheidstips: voorkom kortsluiting en koolmonoxide vergiftiging!

15 februari 2020

Regelmatig breekt brand uit in een studentenpand door kortsluiting of raken studenten vergiftigd door koolmonoxide, afkomstig van slecht onderhouden geisers, cv-ketels of losliggende rookafvoerkanalen. Regelmatig onderhoud van gasapparaten door een erkende installateur is daarom heel belangrijk en kan levens redden. Koolmonoxidevergifiting  en kortsluiting voorkomen, wat kun je zelf doen om de veiligheid te verhogen in jouw huis?
kortsluiting voorkomen

Zo voorkom je kortsluiting

Kortsluiting voorkomen kan door verschillende dingen te doen.
  • Check elektrische kabels regelmatig op beschadiging van de isolatielaag. Zeker bij de aanschaf van tweedehands producten is het belangrijk deze te checken om kortsluiting te voorkomen.
  • Gebruik nooit meer ampère te gebruiken dan is toegestaan. Dit kun je checken op de stoppen in de meterkast.
  • Schaf alleen elektrische apparaten aan die een CE label hebben. Met zo’n markering voldoen de apparaten in ieder geval aan de minimale eisen voor elektrische bedrading. Nog beter is het om te kiezen voor apparaten met een KEMA of VDE keurmerk.
  • Plaats geen elektrische snoeren ergens onder, zoals een zeil of tapijt. Dit kan snel tot slijtage lijden, wat kortsluiting veroorzaakt.
  • Houd stekkers altijd bij het stekkergedeelte vast wanneer je deze uit het stopcontact trekt, anders kan de isolatielaag van de stekker losscheuren.
  • Verlengsnoeren altijd helemaal uit te rollen, dit voorkomt een storing in het circuit.
  • Gebruik nooit meer dan één verlengsnoer achter elkaar te gebruiken. Hierdoor voorkom je klemzittende snoeren en ook het oververbruik van een stroomgroep.

Apparaten: houd ze goed schoon

  • Koelkast: kortsluiting voorkomen in de koelkast doe je door de achterkant van de koelkast stofvrij te houden. Dit kan door regelmatig te stofzuigen, of ventilatie te installeren.
  • Koffiezetapparaat: wanneer je het koffiezetapparaat langere tijd aan laat staan kan dit een storing tot gevolg hebben. Zet deze daarom altijd uit.
  • Afzuigkap: om brand in de afzuigkap te voorkomen is het goed om de filters regelmatig te reinigen of vervangen.
  • Wasdroger: één van de apparaten waar het snelst kortsluiting in ontstaat, is de wasdroger. Heel belangrijk is daarom om regelmatig stof van het filter te halen, de ontluchtingsbuis te zuigen, en elke vijf jaar een monteur naar de machine te laten kijken.
  • Overige apparaten: elektrische apparaten zoals een föhn, frituur of broodrooster zijn erg vatbaar voor stof en beschadiging. Kortsluiting voorkomen bij dergelijke apparaten doe je door de apparaten regelmatig schoon te maken en het stof te verwijderen.

Koolmonoxidevergiftiging: breng melders aan

Je hoort het ieder jaar wel eens op het nieuws: mensen zijn onwel geworden of zelfs overleden door koolmonoxidevergiftiging. Het is toch helaas nog veelvoorkomend en met name in oudere panden, en niet te vergeten studentenhuizen. Bij koolmonoxide denk je al snel aan die oude keukengeiser zonder afvoer naar buiten, of aan een gashaard. Maar bij elke verbranding die in en om huis plaatsvindt kan koolmonoxide in huis terechtkomen. Dus ook bij een houtkachel, of bij een barbecue die te dicht bij een open raam of deur staat, of bij een stationair draaiende auto in de garage. En zeker ook bij een open haard. Omdat in ieder huishouden koolmonoxidevergiftiging kan optreden, is het belangrijk één of meer melders aan te brengen. Lees meer over risico's en het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging op de website van de Consumentenbond.

Extra opletten in klein studentenhuis!

Krijg je een kamer aangeboden in een huis met minder dan vijf bewoners? Let dan extra goed. De eigenaar van zo’n klein studentenhuis is namelijk niet wettelijk verplicht om het pand jaarlijks door de brandweer te laten controleren.
 

Gerelateerde berichten