• Home >
  • Blog >
  • Tips om succesvol te hospiteren voor een kamer

Tips om succesvol te hospiteren voor een kamer

14 oktober 2019

Met een schrijnend kamertekort krijgen veel studenten er mee te maken: hospiteren. Met nog een heleboel andere enthousiaste kamerzoekers ga je naar het studentenhuis en ontmoet je bij de huidige bewoners. Jouw enige taak is dan om de allerleukste, allergezelligste en allerspontaanste te zijn, maar ook vooral jezelf te blijven. Niet zo'n drama als je lekker extrovert bent en een sociaal persoon, maar een nachtmerrie voor de introverte student. Slaan de stuipen je al om het lijf? Hier krijg je van ons van tips om je erdoor heen te slaan. Relax!
hospiteren voor een kamer

Wees jezelf (je leukste versie!)

Het is als solliciteren, maar dan voor woonruimte en niet voor een baan. Tijdens een sollicitatie laat je je ook van je beste kant zien, dus dat is bij hospiteren voor een kamer niet anders. Een sociaal wenselijk antwoord te geven is prima, maar ga hierin niet te ver. Gewoon jezelf zijn en je niet anders voordoen dan je bent. Kijk een beetje naar wat voor types de huidige bewoners zijn en pas je subtiel aan.

Bereid je voor op veelgestelde vragen

Veel vragen die worden gesteld tijdens een hospiteersessie kun je van tevoren zien aankomen. De bewoners willen graag van je weten wie je bent, wat je doet in je vrije tijd, hoe je week er uit ziet en wat jij zou toeveoegen aan het huis. Denk na over wat je zou antwoorden, zodat je niet met je mond vol tanden staan als de vragen komen.

Poets je facebookprofiel op

Ja, we zijn allemaal stalkers tegenwoordig, dus jouw profiel wordt ook gewoon opgezocht voorafgaand aan een hospiteeravond. Zorg er daarom voor dat je een leuke, representatieve profielfoto van jezelf plaatst, dat er bijvoorbeeld geen dubieuze politieke statements staan, of andere dingen die ervoor kunnen zorgen dat mensen op je afknappen. Wil je bepaalde zaken liever niet laten zien, scherm dan je profiel af voor niet-vrienden (bij de privacyinstellingen).

Wees op tijd en stel je netjes voor

Het beste moment om je te melden is een paar minuten vóór de afgesproken tijd. Kom niet veel te vroeg, maar ook geen half uur te laat. Dreig je dankzij tegenwerkende treinen of iets anders echt te laat te komen, bel dan even om het te laten weten. Ben je eenmaal gearriveerd, geef dan bij binnenkomst iedereen die je tegenkomt netjes een hand, noem je naam en kijk de andere persoon daarbij aan. En ja, ook andere hospitanten kun je gewoon een hand geven, dat is wel zo sociaal. Maak een praatje met de bewoners, toon interesse en stel misschien al een paar vragen. Zo maak je direct een vriendelijke, open indruk.

Bepaal of je er zelf wel wilt wonen

Alles leuk en aardig, maar het gaat ook om jou natuurlijk bij het huren van die kamer. Houd in gedachten dat het van beide kanten moet klikken tijdens een hospiteeravond. Als de kamer of het huis je vervolgens toch niet bevalt, is dat zonde. Even vragen aan de overige bewoners of ze er ook echt met plezier wonen kan geen kwaad.

Spreek bewoners een-op-een

Vaak zijn hospiteeravonden in een grote groep met iedereen tegelijk. Probeer echter de momenten eromheen te gebruiken om een-op-een contact te maken met verschillende bewoners. Zo blijf je beter hangen in het geheugen van de bewoners.

De afknappers!


1. Laat je ouders thuis als je gaat hospiteren

Voor het eerst op kamers en je vindt het allemaal nog een beetje spannend? Prima, maar neem liever niet je ouders mee als je gaat hospiteren voor een kamer. Dat staat erg onzelfstandig en dit kan een enorme afknapper zijn voor de huidige bewoners, die liever iemand hebben die al wat meer op eigen benen kan staan.

2. Extreem druk zijn

Ga je hospiteren voor een kamer, dan kan enthousiasme goed zijn, maar ook irritant. Overdreven veel praten, teveel vragen stellen en overdreven populair doen: grote afknappers voor veel studentenhuisbewoners.

3. Slachtoffer spelen

Niemand wil een zielepoot in huis die vooral heel veel zelfmedelijden heeft. Met een kamertekort is iedereen continue aan het hospiteren en reizen moeten we allemaal. Dat je een zwaar leven hebt en je relatie voorbij is, gaat je ook niet helpen een kamer te krijgen. De bewoners kiezen uiteindelijk degene van wie zij denken dat deze het best in het huis past.  

Gerelateerde berichten