• Home >
  • Blog >
  • Studeren in het buitenland, hoe organiseer je dat?

Studeren in het buitenland, hoe organiseer je dat?

21 november 2018

Studeren in het buitenland, daar dromen veel studenten van. Misschien een aantal maanden of wellicht een heel jaar of langer. Het is een fantastische ervaring, staat goed op je CV en het is ook vaak gewoon heel erg leuk. Maar hoe organiseer je dit? Waar begin je, wat moet je regelen en wat komt er allemaal bij kijken? Hier een aantal tips.
studeren in het buitenland

Locatie en studiekeuze

Oxford, Madrid...Harvard...Hong Kong? Er zijn nogal wat keuzes. Allereerst moet je gaan bedenken waar je wilt studeren. Dat kan een specifiek land zijn, omdat je de taal wilt leren, je de cultuur interessant vindt of of omdat het studieprogramma interessant lijkt. Op welk vakgebied wil je wat bijleren, zijn er bepaalde onderwerpen en specialisaties die je op je eigen universiteit of Hogeschool niet hebt? Schrijf je criteria eens op en kijk welke steden wat te bieden hebben.

Uitwisselingsprogramma's

Vaak zijn er via je universiteit of Hogeschool mogelijkheden om door middel van een uitwisselingsprogramma in het buitenland te studeren. Het bekendste uitwisselingsprogramma is het Erasmus programma. Verder kun je natuurlijk ook zelf op zoek door de universiteit of Hogeschool naar keuze direct te benaderen.

Studiepunten en diplomawaardering

Na afloop van je uitwisseling wil je natuurlijk wel dat je behaalde studiepunten in het buitenland ook in Nederland erkend worden. Het is daarom verstandig om dit van tevoren goed te checken met je eigen hogeschool of universiteit. Soms stellen ze hier namelijk een aantal voorwaarden voor. Ga bij je studieadviseur langs en zet dit zwart op wit om later geen onduidelijkheid te hebben. Verder is het een goed idee om je huidige diploma's en eventuele diploma's die je ontvangt in het buitenland te laten vertalen. Zo kunnen mensen zien wat je behaald hebt. Laat wel je diploma beëdigd vertalen, dan weet je zeker dat het klopt.

university building


Heb ik een visum nodig?

Binnen de Europese Unie heb je met een Nederlands paspoort geen visum of werkvergunning nodig om hier te studeren of stage te lopen. Voor landen buiten de EU moet je vaak wel een visum en/of werkvergunning hebben. Vraag dit even na bij de desbetreffende ambassade. Het kan soms lang duren voordat een visum rond is, dus wacht hier niet te lang mee.

Wat kost studeren in het buitenland?

Studeren in het buitenland kost natuurlijk wel wat en is in veel gevallen een stuk duurder dan het niet doen. De reis er naartoe, accommodatie, extra boeken en spullen die je moet aanschaffen, activiteiten en trips die je gaat ondernemen als je daar eenmaal bent, etc. Vantevoren hard sparen is dus geen slecht idee! Er zijn handige appjes om hier aan te werken (check ons artikel over budget apps). Daarnaast is er de mogelijkheid een Erasmusbeurs aan te vragen. Deze beurs voor ondersteuning van het studeren in het buitenland worden aangeboden door universiteiten en hogescholen. Er nog veel meer beurzen beschikbaar, vaak via stichtingen die soms heel specifieke eisen hebben. Kijk ook eens op Wilweg.nl voor een overzicht van alle beurzen.

Studiefinanciering

Als je weet dat je in het buitenland gaat studeren, kun je hiervoor Nederlandse studiefinanciering aanvragen. Doe dit minstens 3 maanden van tevoren. Er zijn wel twee voorwaarden: je blijft ingeschreven bij een Nederlandse voltijdopleiding en je studie, of stage, is een onderdeel van deze opleiding. Je kunt ook een OV-vergoeding aanvragen bij het DUO, dit in plaats van je OV-chipkaart in Nederland.

Een kamer vinden in het buitenland

De meeste universiteiten en hogescholen in het buitenland hebben een campus of andere voorzieningen waar je tijdelijk een kamer kunt huren. Je beste kans is daarom om eerst contact op te nemen met de school of universiteit waar je gaat studeren. Als dat niet lukt, zijn er lokale of internationale huisvestingssites.

Verzekeringen

De basisverzekering van je zorgverzekering zou in principe een werelddekking moeten hebben. Voor mogelijke uitzonderingen neem je het beste voor de zekerheid even contact op met je zorgverzekeraar. Het is daarnaast ook verstandig om een reisverzekering af te sluiten, in geval van diefstal of beschadiging van je spullen.

Gerelateerde berichten