Studentenstad in het kort: Wageningen

Wanneer je gaat kiezen voor een studie, is de opleiding zelf het belangrijkste. Daarna ga je pas kijken waar je gaat studeren en welke studentensteden het leukst zijn. In sommige gevallen is je studiekeuze echter zo specifiek, dat je gewoonweg niet anders kunt dan in die ene stad studeren. Wageningen, met zijn sterke focus op landschap, natuur en gezondheid, is zo’n plek. Wat is er echter in Wageningen nog meer te doen behalve colleges volgen? Is het leuk uitgaan, is er een studentenleven, hoe vind je een studentenkamer? Vandaag nemen we studentenstad Wageningen onder de loep.


wageningen studentenstad


Over studentenstad Wageningen

Wageningen is een stad in de provincie Gelderland en staat bekend als de stad der bevrijding. Daarnaast staat Wageningen ook bekend om de vele studenten die hier studeren en wonen. Studentenstad Wageningen is wel een beetje een vreemde eend in de bijt onder de studentensteden. Het is maar gemiddeld grote gemeente en van de 37.434 inwoners zijn er bijna 10.000 student. Toch is deze kleine stad heel internationaal en levendig qua studentenleven. Wageningen wordt ook wel ‘City of Life Sciences’ genoemd, de stad is namelijk erg internationaal georiënteerd en werkt aan veel innovaties. Wanneer je op zoek bent naar een studentenstad met een internationale sfeer, dan zit je in Wageningen goed.

Studeren in Wageningen

De Wageningen University is geen doorsnee universiteit, maar een heel gespecialiseerde. Deze universiteit richt zich namelijk puur op de thema’s gezonde voeding en leefomgeving. Door de specifieke thema’s van de universiteit zijn de studenten met meer dan 100 nationaliteiten heel divers.

Onderzoek en onderwijs aan Wageningen University zijn gebaseerd op een fundamentele wetenschappelijke benadering en zijn daarom sterk afgestemd op toepassing in de praktijk. Zowel het onderzoek als het onderwijs van Wageningen University staan zeer hoog aangeprezen over de hele wereld. Er wordt nauw samengwerkt met experts in natuurwetenschappen als sociale wetenschappen. Wageningen University biedt vele studierichtingen op het gebied van natuur en landschap, klimaatverandering, voeding en levensstijl en dierenwelzijn.

Andere onderwijsinstellingen in Wageningen zijn Stoas Vilentum and Van Hall Larenstein Hogeschool.


wageningen university

Wageningen University


Uitgaan in Wageningen

Uitgaan in Wageningen doe je op het Marktplein. Aan dit plein liggen veel kroegen en cafés waar studenten tot laat kunnen drinken en kletsen met vrienden. Twee cafés staan zelfs in de lijst van de ‘Top 100 gezelligste cafés van Nederland’ (de Vlaamsche Reus en de Tijd). Veel studentenhuizen in Wageningen hebben bovendien hun eigen ‘flatkroeg’, met lage bierprijzen. Andere populaire café’s en discotheken zijn International Club, Café het Gat en Infinity. Cafés in Wageningen mogen tot drie uur ’s nachts open blijven.


Wageningen studenten


Studentenverenigingen in Wageningen

Wageningen heeft een breed aanbod met leuke studentenverenigingen. Vergeleken met andere studentensteden zijn er in Wageningen relatief veel godsdienstige studentenverenigingen. Daarnaast zijn er zowel grote verenigingen met een lange geschiedenis als kleinere verenigingen die wat nieuwer zijn.

DLV Nji-Sri (‘De Landbouwers Vereniging Nji-Sri’) of wel ‘Nji-Sri’, is een studentenvereniging in Wageningen is een vereniging opgericht in 1904 en heeft inmiddels een lange geschiedenis. De sociëteit ligt midden in het centrum van Wageningen, waar leden bijna iedere avond van de week terecht voor activiteiten, feesten of een borrel aan de bar. De vereniging is kleinschalig en telt ook verschillende disputen en genootschappen.

Voor een overzicht van andere verenigingen in Wageningen, neem een kijkje op de Wageningen pagina van studentenwijzer.


Kamers zoeken in Wageningen

De gemiddelde kamerprijs per m2 ligt iets onder het landelijk gemiddelde in Wageningen. Dat is een pluspunt! kamers zoeken in Wageningen is niet heel moeilijk en er is altijd wel iets te vinden. Je hebt bovendien allerlei mogelijkheden in Wageningen, omdat je zo landelijk gelegen zit. Zo kun je wonen in een oud studentenhuis in het centrum, maar je kunt ook op kamers op de 17e verdieping in een studentenflat met prachtig uitzicht over de Gelderse Vallei. Of wat dacht je van wonen op een boerderij met kippen en een eigen tuin? Het kan allemaal. Kijk op Kamer.nl naar ons aanbod in Wageningen.