Studentenstad Groningen in het kort

Wanneer je gaat kiezen voor een studie, is de opleiding zelf het belangrijkste. Daarna ga je pas kijken waar je gaat studeren en welke studentensteden het leukst zijn. Maar voor een leuke studententijd wil je ook een gezellige stad uitkiezen. Wat is er nog meer te doen behalve colleges volgen? Is het leuk uitgaan, zijn er goede sportvoorzieningen, hoe vind je een studentenkamer, hoe is het sociale leven? Vandaag is studentenstad Groningen aan de beurt.


studentenkamers Groningen


Over Groningen

Groningen is onlangs uitgekozen als een van de fijnste steden om te wonen in Europa. Hoewel internationaal toonaangevend op kunst- en cultuurgebied, blijft studentenstad Groningen toch nog altijd de kleine stad met dat nuchtere en gezellige karakter. Dit is wat de stad voor zoveel mensen, en vooral studenten, aantrekkelijk maakt. Wat meteen opvalt in Groningen is de lage gemiddelde leeftijd. Het barst er hier van de studenten! Ongeveer een kwart van de 200.000 inwoners is student. Je ziet ze overal: studerend in het park, fietsend door de stad of al borrelend in een van de vele cafés.

Compact en bruisend

De binnenstad van studentenstad Groningen is compact, en toch heb je er alles. Een uitgebreid winkelaanbod, wekelijkse markten op de Grote markt en de Vismarkt, honderden cafeetjes en uitgaansgelegendheden. Mooie oude panden en gezellige straatjes, pittoreske havens met mooie oude schepen. En natuurlijk de Martinitoren, die je overal van verre kunt zien. Het hele jaar door zijn er bovendien verschillende leuke festivals, waaronder het populaire Noorderzon theatrefestival in de zomer in het Noorderplantsoen. Ook niet te missen is natuurlijk het bekende jaarlijkse Eurosonic / Noorderslag muziekfestival in januari.


studentenkamers groningen

Een concert tijdens het jaarlijkse festival Noorderzon.


Studeren in Groningen

Aan de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen studeren nu ruim 50.000 studenten. Je kunt er kiezen uit maarliefst honderdvijfenzeventig studierichtingen. De Hanzehogeschool is de grootste HBO-instelling in het noorden van het land, met ruim zeventig opleidingen in vrijwel alle vakgebieden en studenten uit binnen- en buitenland. Aan de Rijksuniversiteit kunnen studenten kiezen uit negen faculteiten, gehuisvest in 150 gebouwen, verspreid over de hele stad en omgeving. De Rijksuniversiteit is de derde universiteit van Nederland na Amsterdam en Utrecht en heeft een rijke academische traditie die teruggaat tot 1614. De RUG heeft bovendien de eerste vrouwelijke student en de eerste vrouwelijke lector in Nederland voortgebracht, evenals de eerste Nederlandse ruimtevaarder en de eerste president van de Europese Centrale Bank.

Dat Groningen een universiteitsstad is, is duidelijk te merken. De vele historische gebouwen in het centrum getuigen van een rijke academische traditie, terwijl de Linnaeusborg op het Zerniketerrein en het Infoversum in de binnenstad voorbeelden zijn van moderne architectuur.


Studentenkamers Groningen

Het Academiegebouw aan de Broerstraat in Groningen.


Studentenverenigingen

Als één van de grootste studentensteden van Nederland kan je in Groningen kiezen uit ontzettend veel verschillende verenigingen om je bij aan te sluiten. Of het nu om een studenten-, studie-, of sportvereniging gaat, er is volop keus. Lid worden van een vereniging betekent vaak dat je vrienden voor het leven maakt, en daarnaast biedt het veel mogelijkheden om je op sociaal of organisatorisch gebied te ontwikkelen. Omdat Groningen dertien studentenverenigingen telt, kan het kiezen van de juiste best lastig zijn. GroningenLife! heeft de Verenigingswijzer ontwikkeld om jou een objectief advies te geven over de studentenvereniging die het beste bij je past.  Check hier de website.


Studentenkamers in Groningen

Wanneer je gaat studeren in Groningen is het belangrijk dat je al vroeg begint met het zoeken naar een leuke studentenkamer. Omdat er in verhouding met het aantal inwoners veel studenten zijn, is het ook vrij moeilijk om een kamer te vinden. De prijs van de kamers liggen daarentegen weer iets onder het gemiddelde van de overige studentensteden.


Kijk hier op ons kameraanbod in Groningen