• Home >
  • Blog >
  • Hoe brandveilig is jouw studentenhuis? Vijf top tips

Hoe brandveilig is jouw studentenhuis? Vijf top tips

29 augustus 2019

Hoe brandveilig is jouw studentenhuis? Ga jij voor het eerst op kamers dit jaar? Spannend en leuk natuurlijk om op jezelf te gaan wonen! Maar het is ook belangrijk om je huis brandveilig te maken. Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt wanneer je hoofd vol zit met nieuwe plannen, vrienden maken en je druk bent met je introductieweek. Maar toch verstandig om even bij stil te staan.
studentenhuis brandveilig

1. Rookmelders

Komt je huisbaas alle verplichtingen wel na? Loop eens een rondje door het huis om te checken hoe brandveilig jouw studentenhuis is. De verhuurder moet zorgen dat er rookmelders hangen in alle gezamenlijke ruimtes, zoals keukens, gangen en het trappenhuis. Ook moeten er op elke verdieping blusmaterialen zijn en moeten deuren in de vluchtroute makkelijk en snel te openen zijn. Sloten met een vaste draaiknop of panieksluiting hebben de voorkeur, in plaats van deuren met losse sleutels.

2. Pas op met nachtelijk frituren en roken

Je komt terug van een avondje stappen, hebt gedronken en hebt ontzettende honger om 4 uur 's nachts. Hup, de frituurpan aan, kroketten erin! Blijf echter bij je pan als je kookt, bakt of frituurt en houd je verstand erbij. Ben je echt niet meer nuchter, smeer dan liever een boterham. Je zult niet de eerste student zijn, wiens huis afbrandt door nachtelijk frituren. Zorg ook dat electrische apparaten zoals tosti-ijzers niet per ongeluk met water in aanraking komen op je aanrecht. Dit kan voor kortsluiting en brand zorgen.

3. Wasdrogers schoonhouden

Maak ook de filters van je wasdroger regelmatig schoon, want als die verstopt zitten, raakt de droger oververhit. Dit kan brand veroorzaken. En rook nooit sigaretten in bed.

4. Oververhitte opladers en laptops

Gebruik zoveel mogelijk de originele oplader voor apparaten en haal de stekker uit het stopcontact als je telefoon is opgeladen, adviseert de brandweer. Zorg er ook voor dat je apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek de opladers en batterijen daarom niet en leg je telefoon niet onder je kussen. Kijk ook eens kritisch naar het hoesje van je telefoon. Kan je smartphone zijn warmte kwijt? En kan je laptop zijn warmte kwijt als je ermee op bed ligt? Alemaal dingen waar je beter even bij stil kunt staan om je huis brandveilig te maken.

5. Vluchtroutes vrijlaten voor een brandveilig huis

Kijk eens wat er allemaal in de gang staat in jouw studentenhuis. Kratten, dozen, opgestapelde post? Schoenen, hockeysticks of fietsen? Bedenk je dat wanneer er brand uitbreekt je snel moet kunnen vluchten. Als er weinig ruimte is in het gangpad, maakt dat het niet makkelijk, zeker niet als het donker is. Hoe meer rommel zich ophoopt in gangpaden, hoe brandgevaarlijker dit het tevens maakt. Een stapel oude kranten is ideaal om vlammen te doen oplaaien. www.brandweer.nl/brandveiligheid
https://www.youtube.com/watch?v=7pWT_QR9yhw

Gerelateerde berichten