• Home >
  • Blog >
  • Een stageplek kiezen, waar let je op?

Een stageplek kiezen, waar let je op?

5 november 2018

Stagelopen is een vast onderdeel bij de meeste studies. Meelopen in de professionele wereld, een kijkje in de keuken van de branche waarin jij na je studie graag wilt gaan werken. Werkervaring opdoen, je CV spekken. Het kiezen van een goede stageplek is daarom heel belangrijk. Soms is het mogelijk om na je stage zelfs een vaste aanstelling te krijgen, dus denk goed na wat je wilt gaan doen en waar. Misschien wil je je gewoon oriënteren op een baan of om te weten of je het inderdaad leuk werk vindt om te doen. Stagelopen is ook een goede manier om te netwerken met mensen in het vak en referenties te verkijgen voor wanneer je straks echt gaat solliciteren. Hieronder zetten we een aantal dingen op een rijtje die van belang zijn bij het kiezen van een stageplek.
stagelopen tips

Vragen stellen vooraf

Als je gaat nadenken over een stage, is het handig om alvast wat dingen helder te krijgen voor jezelf. Zo weet je bij een eventueel gesprek met een bedrijf wat voor informatie je van hen wilt hebben voordat je een beslissing neemt. Wat voor soort bedrijven trekt je interesse? Waar moet een stageplaats volgens je opleiding aan voldoen? Wat wil je precies doen op je stage? Wat wil je leren? Hoe ver wil je reizen om bij je stageplaats te komen? Hoe hoog wil je dat de stagevergoeding minimaal is? Als je deze dingen voor jezelf op papier zet, heb je goede criteria om stageplekken op te selecteren.

Wat ga je doen op je stageplek?

Wat wil je doen op je stageplek? Bekijk goed wat je werkzaamheden zullen zijn. Als je niet van administratief werk houdt, kan je er beter niet op solliciteren. Bedenk ook dat bedrijven soms niet precies weten wat voor taken ze aan een stagiar kunnen geven. Het is handig als je daar zelf al wat ideeën over hebt, zodat je dat met hen kunt afspreken voordat je begint. Misschien is er een bepaald project waaraan je kunt meewerken in teamverband, of een specifieke klus die zowel het bedrijf helpt als past binnen jouw opleiding. Ga in elk geval niet beginnen aan een stage zonder eerst jouw wensen en de mogelijkheden binnen het bedrijf te bespreken met de teamleider van jouw stageplek. Je wilt niet dat je er voor spek en bonen bij zit en alleen saaie klusjes toegeschoven krijgt.

Stagevergoeding

Wanneer je op zoek gaat naar een stageplek is het niet alleen van belang om een interessant bedrijf te vinden waar je een tijdje ervaring kunt gaan opdoen. Vraag ook of er een stagevergoeding is. Je hoeft echt niet alles voor niks te doen! Het zal minder zijn dan een normaal beginnend salaris, maar jouw tijd, inspanning en kennis mogen best gewaardeerd worden. Volgens de wet is je stagegever niet verplicht een stagevergoeding te geven. Maar de meeste bedrijven doen dit wel. En als het in de CAO van het bedrijf is geregeld, moet je stagegever zich daar aan houden. Soms geven bedrijven alleen een reiskosten-, onkosten- of kilometervergoeding. Dit telt niet als loon, dus je hoeft hierover geen belasting te betalen. Er zijn grote verschillen te vinden in vergoedingen. Van helemaal niks, of wat reiskostenvergoeding, tot best een leuk maandelijks bedrag tot zo'n 500 euro. De belangrijkste factoren zijn het opleidingsniveau, het studiejaar en eventuele relevante werkervaring. Kijk ook op www.stagetips.nl voor richtlijnen.   stageplek tips

Is er kans op een baan?

De meeste studenten vinden de kans op het vinden van een fulltime baan via een stage de belangrijkste factor voor het kiezen van een stage bij een bepaald bedrijf. Het zijn overigens niet alleen grote bedrijven waar deze mogelijkheid zich aandient, soms kun je juist op een klein kantoor veel indruk maken met jouw inzet en capaciteiten. Heb je het goed naar je zin op je stageplek, houd dit dan in je achterhoofd. Voor je het heb jij je eerste echte baan op zak en sta je aan de start van een mooie carrière.

Gerelateerde berichten