• Home >
  • Blog >
  • 10 slimme inpak- en verhuistips voor een vlotte verhuizing

10 slimme inpak- en verhuistips voor een vlotte verhuizing

25 juli 2019

Gefeliciteerd met je nieuwe huis! Je moet nu gaan uitzoeken hoe je alles gaat inpakken en verhuizen zonder je een ongeluk te slepen of je breekbare lamp te breken. Verhuistips nodig? Hier krijg je van ons vandaag een handvol slimme tips om je verhuizing vlot te laten verlopen.
slimme verhuistips

Verhuistip 1: gooi alles weg

Oké, misschien niet alles, maar hoe meer ongebruikte en onnodige items je uit je huis verwijdert, hoe minder dingen je moet inpakken, inladen, uitladen en organiseren. Wees meedogenloos met je spullen. De jas die je leuk vindt, maar die je al een jaar niet hebt gedragen? Naar de kringloop. Het koffiezetapparaat dat je oude buurvrouw ooit aan je doneerde, maar die koffie maakt die smaakt naar niks? Prullenbak. Het uitvoeren van een grote schoonmaak door je spullen heeft de grootste impact op de efficiëntie en het gemak van je hele inpakproces.

Verhuistip 2: sorteer je spullen

Weleens van Marie Kondo gehoord? (Niet? Hier is een link). Marie Kondo is een opruim-guru en die adviseert je bezittingen te organiseren op categorie, niet op kamer (het categoriedeel is overigens alleen van toepassing is op het organiseren, niet op het uitpakken - dat is een ander verhaal). In plaats van een dag door te brengen met het opruimen van je hele slaapkamer, breng je een middag door met het doorzoeken van elk kledingstuk dat je bezit. Maak elke kast leeg, en haal kleding uit de wasmand en schone wasstapel totdat je al je kleren op één plek hebt. Sorteer dan. Wat houd je, wat kan weg? Doe hetzelfde voor boeken, schoenen, belangrijke papieren en andere categorieën.

Verhuistip 3: kringloop

Doneer alle spullen die je niet mee wilt brengen naar je nieuwe huis.

Verhuistip 4: verkoop je spullen

Je hebt waarschijnlijk een paar items die je niet langer wilt, maar waar je graag wat geld voor wilt hebben. Als dat het geval is, zet deze items dan opzij en bepaal waar je wilt verkopen. Dit kan op marktplaats zijn, maar ook misschien via een lokale website of via een briefje in de supermarkt.

Verhuistip 5: organiseer je verhuizers

Alleen de inhoud van een studentenkamer te verhuizen? Dan huur je waarschijnlijk zelf een busje of aanhanger en heb je vast hulp van vrienden of familie. Heb je een grotere verhuizing te organiseren, dan heb je misschien toch een verhuisbedrijf nodig. Doe dan wel even goed onderzoek via internet, maar ook zeker via je sociale netwerk: er is altijd wel iemand die goede of slechte ervaringen heeft met verhuisbedrijven zodat je een betere keuze kunt maken. Hoe meer moeite je doet om van tevoren een gerenommeerd bedrijf met uitstekende service te vinden, hoe minder gedoe je hebt op de verhuisdag zelf.
verhuistips

Verhuistip 6: plan je verhuizing vroegtijdig

Huur je een verhuisbedrijf? Boek deze dan minstens een maand vooruit, zodat je dienovereenkomstig kunt plannen. Als je een flexibel schema hebt, speel dan rond met mogelijke verhuisdata en probeer de goedkoopste tijd van de maand te vinden om een afspraak te maken. Verhuisbedrijven zijn het drukst in het weekend, dus als je de chaos op zaterdag kunt overslaan en je verhuizing kunt plannen voor een dinsdag, krijgt je mogelijk een aanzienlijke korting.

Verhuistip 7: verzamel geschikte dozen

Je denkt misschien dat je flatscreen-tv 30 minuten door de stad kan rijden in een kartonnen doos, maar het is helaas een kwetsbaar stukje technologie. De beste manier om je elektronica te vervoeren, is in de originele dozen waarin ze zijn aangekomen toen je ze kocht. Controleer of je deze dozen ergens hebt opgeborgen - zolder? Garage? Als je ze niet hebt, maak dan een lijst van wat je moet kopen of lenen om je spullen goed te beschermen tijdens de verhuizing.

Verhuistip 8: begin tijdig en pak stukje bij beetje in

Stukje bij beetje inpakken is veel minder stressvol dan alles op één dag proberen in te pakken. Begin al vroegtijdig de dingen in te pakken waarvan je weet dat je ze niet meer zult gebruiken. Dit kan alles zijn, van kleding buiten het seizoen tot boeken die je al hebt gelezen tot foto's en vaasjes. Vooral decoratieve dingen kun je al ver van tevoren inpakken. Deze breekbare dingen kunnen lastig zijn om in te pakken, dus het is belangrijk om een beetje extra tijd te hebben om je goed te beschermen in de verhuisdoos.

Verhuistip 9: gebruik kleine dozen voor zware dingen

Het klinkt vanzelfsprekend, maar als je ooit eerder bent verhuisd, dan weet je dat het sjouwen van een grote kartonnen doos vol met schoolboeken geen licht werkje is. Vul daarom kleine dozen met zwaardere items en gebruik grote dozen voor lichte dingen zoals kussens, handdoeken en beddengoed.

Verhuistip 10: label alle dozen!

Om je spullen gemakkelijk terug te vinden is het een goed idee om verpakte dozen nauwkeurig en duidelijk te labelen, of met een dikke stift op de doos te schrijven wat er in zit en waar het heen moet. Wanneer je dozen in een busje of auto stapelt, kun je hun bovenkant niet zien, dus zorg ervoor dat je de zijkanten ook labelt. Label de dozen op categorie en op kamer (bijvoorbeeld Boeken, Kantoor en Boeken, Slaapkamer), zodat je verhuizers direct weten waar ze de dozen naartoe moeten brengen.

Kijk ook op: Verhuischecklijst voor Studenten op Kamers

Gerelateerde berichten