• Home >
  • Blog >
  • Op kamers: waar let je op bij een bezichtiging?

Op kamers: waar let je op bij een bezichtiging?

11 oktober 2018

Ga je binnenkort op kamers? Of woon je al op kamers, maar ben je op zoek naar wat anders? Het is verstandig je een beetje voor te bereiden. Met een tekort aan kamers voor studenten moet je vaak snel beslissen. Hier drie belangrijke punten om in gedachten te houden bij je volgende bezichtiging.
  utrecht studentenstad Utrecht

Wat zijn de totale maandlasten?

Kamer zijn er in soorten en maten en het is belangrijk om te zien of je die perfecte kamer wel kan betalen. Sommige kamers worden verhuurd inclusief gas, water en licht, maar soms ook net. Ga na wat de maandelijkse kosten zijn voor gas, water, elektra en eventuele servicekosten. Wanneer je een contract aangaat, moet je meestal een extra maand als borg betalen. Ook is het belangrijk om te weten wie de verhuurder is. Is hij/zij betrouwbaar? Je wilt niet je borg betalen en er dan achterkomen dat de kamer al verhuurd is aan een ander. Een verhuurder mag jaarlijks de kale huurprijs verhogen met een bepaald percentage. Dat wil niet zeggen dat ze dit ook doen, maar houd er ik elk geval rekening mee. Ook is het een goed idee om te checken of je niet teveel aan huur betaalt. Aan de hand van een puntentelling kun je deze bepalen. Kom je erachter dat de huur voor jouw kamer te hoog is in vegelijking met de puntentelling, dan kun je de huur laten verlagen door contact op te nemen met de huurcommissie.

De staat van onderhoud

De kamer kan er op het eerste gezicht prima uit zien, maar kijk ook goed naar de details. Hoe is het ouderhoud? Let er bijvoorbeeld goed op of je vochtplekken ziet. Vochtplekken betekenen dat er geen goede ventilatie is. Dit is slecht voor de gezondheid. Check ook of de verwarming in orde is. Je wilt niet in de kou zitten te studeren. Bekijk de gezamenlijke ruimtes, zoals de badkamer, de wc, de woonkamer en de keuken. Zien die er goed onderhouden uit? Andere dingen om op te letten zijn of er voldoende stopcontacten zijn op je kamer en of er al goede draadloze netwerkverbinding is. En hoe staat het met de gehorigheid? Kraakt de vloer bijvoorbeeld als je erop loopt, hoor je medestudenten door de muren heen? Als je daar niet goed tegen kunt, kijk dan misschien nog even verder. Zijn andere huisgenoten toevallig aanwezig, wees dan niet bang om even een praatje te maken om een beter beeld te krijgen van het studentenhuis. Je krijgt al snel een indruk of iemand er prettig woont of dat er wellicht problemen zijn met de huisbaas. Vraag ook even na hoe er geleefd wordt in het studentenhuis en wat de regels zijn.
studentenfiets groningen

Waar in de stad ga je op kamers wonen?

Het is ook belangrijk om te kijken waar in jouw studentenstad je wilt wonen als je op kamers gaat. Wat wil je zelf het liefste? De ene student wil het liefst midden in het drukke centrum wonen bij de winkels en het uitgaansleven, een ander kiest liever een rustigere wijk of dichterbij zijn/haar faculteit of school. Kun je op de fiets overal naartoe of ben je afhankelijk van het openbaar vervoer? Dichtbij de plek wonen waar je dagelijks les hebt heeft zo z'n voordelen. Iets verder uit het centrum kom je bovendien meestal iets goedkopere kamers tegen.

Succes!

Gerelateerde berichten