• Home >
  • Blog >
  • Op kamers gaan, wat moet je allemaal regelen?

Op kamers gaan, wat moet je allemaal regelen?

7 maart 2020

Er komt best een hoop op je af als je besluit op kamers te gaan. Voor je daadwerkelijk geniet van je nieuwe woonruimte moet er heel veel gebeuren. Je krijgt toch al veel meer verantwoordelijkheden en dus is het goed om alles perfect te regelen.
op kamers gaan

Teken eerst het huurcontract en let op de kleine lettertjes

Vaak krijg je een belletje met de mededeling dat jij die kamer krijgt die je bezichtigd hebt. Je springt een gat in de lucht, licht iedereen in je directe omgeving in en gaat meteen aan de slag van met alles en nog wat. Het is echter veel verstandiger om eerst te zorgen dat je het huurcontract krijgt en tekent. Zo heb je het officiële bewijs dat de kamer echt van jou is. Check het huurcontract op kleine lettertjes en zeker of er sprake is van een einddatum. Teken nooit zomaar en laat het huurcontract altijd even door iemand lezen met verstand van zaken.

Hoe pak je de verhuizing aan?

Ga je op kamers en ga je daardoor in een andere gemeente wonen? Laat je dan inschrijven bij je nieuwe gemeente. Dit is verplicht en belangrijk voor onder meer de Belastingdienst die zo weet waar je woont. Zwaartepunt als je op kamers gaat is echter de verhuizing zelf. Hoe pak je dat aan? Leen je de auto van je ouders? Huur je een busje of een aanhangwagen? Zet de zaakjes voor jezelf op een rij en bekijk wat de voordeligste optie is. Uiteraard mag je vast en zeker de auto van je ouders gebruiken. Misschien is dat echter wel de duurste optie. Je kunt weinig in een auto kwijt en steeds heen en weer rijden betekent dat je vaak moet tanken. En dat kan gezien de prijs voor een liter benzine wel eens behoorlijk in de papieren gaan lopen. Als je een busje of een aanhangwagen huurt en je hebt rijbewijs B, check dan in welke bus of met welke aanhanger je dan mag rijden.

Leuk meubilair voor weinig geld

Uiteraard moet je kamer helemaal naar jouw smaak ingericht worden. Dus is meteen na het tekenen van het huurcontract de jacht op meubels ingezet. Afhankelijk van het budget vraag je eerst bij familie en vrienden of die eventueel iets over hebben. Interessant zijn ook de kringloopwinkels, die er ruim voldoende zijn. Daar koop je vaak nog prima meubilair voor heel weinig geld, soms willen ze de meubels nog bezorgen ook. Daarnaast geef jij meubels een tweede leven en ontlast je zo het milieu. Uiteraard is en blijft Marktplaats ook interessant om in de gaten te houden. Ook daar kun je voor weinig geld vaak leuk meubilair aanschaffen. Het inrichten van je kamer hoeft dus helemaal niet duur te zijn. Zit je budgettair helemaal lastig, voer dan eens de zoekterm gratis in op de zoekbalk van Marktplaats. Je zult versteld staan hoeveel leuke meubels je gratis op mag komen halen. Houd ook nu wel rekening met het vervoer en zoek in een beperkte straal rondom je kamer.
op kamers gaan

Check verzekeringen

Vergeet ook je verzekeringen niet. Behalve de zorgverzekering kan een inboedelverzekering wellicht interessant zijn net als het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Via de Totaalbesparen.com woonverzekering vergelijker kun je alle woonverzekeringen vergelijken. Het is ook beslist de moeite waard om na te gaan of je eventueel recht hebt op subsidies en toeslagen nu je op kamers gaat. Het zou zonde zijn financiële ondersteuning te laten liggen als je er wel recht op hebt.

Regel je energiecontract

Zodra je op kamers gaat moet je in sommige gevallen ook een energiecontract regelen. Meestal zit energie in de huurprijs, maar niet altijd! Vraag daarom altijd bij de huurbaas na of er al een energiecontract is. Als dat niet het geval is moet je zelf een energiecontract afsluiten. Om direct bij de beste en goedkoopste energieleverancier uit te komen is het slim om je energie te vergelijken
.

Denk aan de abonnementen die je hebt

Wat je zeker ook niet moet vergeten is om mensen en organisaties in te lichten dat je gaat verhuizen. Stuur dus verhuiskaarten, iets dat je zowel in papieren als in digitale variant kunt doen. Uiteraard geef jij je nieuwe adres door aan je vrienden en familie, vergeet echter ook je bank, je werk en je school niet. Ook de huisarts en tandarts stuur je een adreswijziging. Check ook je abonnementen. Anders worden de tijdschriften of de krant straks op je oude adres afgeleverd. Heb je dit allemaal geregeld en in orde gemaakt? Pak dan je agenda en plan een datum voor de housewarmingparty. Want ook dat hoort er bij als je op kamers gaat. Dit doe je echter pas als je helemaal op je plaats bent en alles voor elkaar hebt.

Gerelateerde berichten