• Home >
  • Blog >
  • Op kamers gaan: de dingen die je graag had willen weten

Op kamers gaan: de dingen die je graag had willen weten

4 december 2019

Je hebt er zo ontzettend naar uit gekeken: op kamers gaan. Het huis uit, weg van je ouders, volledige vrijheid en je eigen plekje. Je verheugde je op de gezelligheid van het studentenleven, nieuwe vrienden maken, lekker veel uitgaan...en natuurlijk het beginnen aan je nieuwe studie. Eind augustus is het zover, je gaat verhuizen. Op de dag zelf helpen je ouders je mee om alle spullen drie trappen op te dragen en je kamer bewoonbaar te maken. Het gaat eindelijk gebeuren! Maar dan is het september en zit je daar ineens. Is het nou eigenlijk wel zo leuk, op kamers wonen? Soms is het goed om met open ogen aan je studententijd te beginnen. Op kamers gaan is voor sommigen best shock en een grote overgang.
studenten en eenzaamheid

Het is wel stil zo alleen

Ineens zit je daar dan in je eentje op je nieuwe kamer. Wat zal je eens gaan doen? Nieuwe vrienden heb je nog niet gemaakt in je nieuwe studentenstad en de oude wonen ergens anders. Toch maar naar huis bellen? Gelukkig begint je studie al vrij snel en dankzij de introductieweek maak je veel nieuwe contacten, dat helpt. Maar toch zit je veel alleen op je kamer. En alleen is écht alleen. Dat betekent dat er niet elke keer wanneer je thuiskomt iemand is die vraagt hoe je dag was, en er is niet altijd iemand die je een kop thee aanbiedt, die voor je kookt, je troost wanneer je verdrietig bent en waar je gewoon even boos op kunt worden zonder dat het al te erg is. Kom je in een gezellig nieuw studentenhuis terecht, dan heb je geluk, maar veel studenten huren een kamer in huizen waar iedereen z'n eigen gang gaat. En dat kun je je knap eenzaam voelen. Soms zelf zo erg, dat je er depressief van raakt. Je hele droombeeld was een illusie! Of niet? Besef je dat om je happy te voelen in je eentje, de meeste studenten tijd nodig hebben, en je daar een beetje in moet groeien. Er zijn maar weinig studenten die vanaf dag één direct hun draai hebben gevonden en het heerlijk vinden zo helemaal alleen. Voel je je tijdens je studietijd echt verdrietig, gestresst of depressief, praat dan met familie, je huisarts of een psycholoog. Lees hier mee over in ons artikel Depressie onder studenten, blijf er niet mee lopen.

Rondkomen met weinig geld

Het gezellig maken in je uppie is één ding, maar een andere enorme uitdaging is het plotseling beheren van je eigen geld en maandelijkse budget. Hoe financier je in hemelsnaam een eigen kamer, studiekosten, een ziektekostenverzekering, uitgaan en dagelijkse boodschappen? In veel gevallen zullen ouders vanaf de zijlijn nog wel even meekijken en bijsturen hier en daar, maar toch moet je ineens heel veel zelf regelen. De huur, abonnementen, internet, eten kopen, verzekeringen. Het is goed om je vantevoren een beetje te verdiepen in de gemiddelde maandelijkse kosten van een student die op kamers woont. Zo weet je wat je ongeveer nodig hebt en of je misschien bij moet lenen. Misschien steunen je ouders je financieel of zul je op zoek moeten naar een bijbaantje. Voor hulp bij het bekostigen van op kamers gaan en studeren kun je ook terecht bij DUO. Hier kun je studieleningen en een OV-jaarkaart aanvragen.

op kamers en geld


Op kamers gaan en verzekeringen afsluiten

Als je op kamers gaat wonen krijg je uiteraard ook te maken met andere 'grote mensen dingen' zoals verzekeringen. De zorgverzekering is de enige verzekering die echt verplicht is voor alle studenten. Zodra je 18 jaar bent, word je uitgeschreven uit de zorgverzekering van je ouders en moet je er zelf een afsluiten. Je moet dit doen vanaf de eerste dag van de daarop volgende maand. Sommige verzekeraars bieden voor studenten een speciale studentenzorgverzekering aan. Een andere verzekering die veel studenten afsluiten is een inboedelverzekering, die je beschermt tegen inbraak en schade door ongelukjes, brand of lekkage. Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Overige verzekeringen die je kunt overwegen als student worden uitgelegd in ons artikel Studenten-verzekeringen, welke heb je nodig?  

Gerelateerde berichten