• Home >
  • Blog >
  • Waarom is netwerken op LinkedIn belangrijk voor studenten?

Waarom is netwerken op LinkedIn belangrijk voor studenten?

19 juni 2020

Als  je net begint met je studie of er nog middenin zit, ben je je waarschijnlijk niet bewust van het nut van een LinkedIn profiel. Je hebt toch nog geen serieuze baan en waarschijnlijk ook geen idee wat je op je profiel moet zetten. Toch is het geen slecht idee om een begin te maken met je LinkedIn-profiel. Door een goed LinkeIn profiel aan te maken, heb je veel meer kans om een studentenbaan in je studierichting te vinden of zelfs een startersfunctie. LinkedIn is een goed platform om connecties te maken met mensen in jouw vakgebied. Een goed LinkedIn profiel voor studenten is dus belangrijk.

LinkedIn profiel voor studenten


Waarom een LinkedIn profiel voor studenten?

LinkedIn heeft 500 miljoen gebruikers wereldwijd en is daarmee de grootste online zakelijke netwerk website ter wereld. Er staan meer dan 10 miljoen actieve vacatures online (waaronder studenten vacatures en startersfunties). In tegenstelling tot Facebook en Instagram focust de site zich op professioneel netwerken in plaats van persoonlijk netwerken. Als jij dus belang hecht aan een goede start op de arbeidsmarkt, dan is LinkedIn dus dé site om connecties te maken met mensen uit bedrijfstakken waar jouw interesses liggen.

Waarom is netwerken zo belangrijk voor studenten?

Als student weet je vaak nog niet waar netwerken goed voor is. Je gaat wel naar zogenaamde netwerkbijeenkomsten en praat met mensen, maar het haalt weinig uit. Wat heeft het voor zin? Nou, veel! Maar je moet wel een doel voor ogen hebben. Het is goed om voor jezelf helder te krijgen wat je uit zo'n netwerkbijeenkomst wilt halen. Stel jezelf de vragen: wat voor bijeenkomst is het, met wie wil ik spreken, en met welke informatie of contacten wil ik thuiskomen na afloop? Dit geldt ook voor online netwerken. Pas als je een doel hebt en weet bij welke online netwerken en groepen je je het beste aan kunt sluiten, heeft netwerken zin. Wie in jouw (online) netwerk zouden jou bijvoorbeeld kunnen helpen met het vinden van een startersfunctie?

Houd je netwerk bij en volg de berichten

Een LinkedIn profiel voor studenten is handig om nieuwe connecties te maken, maar ook voor het onderhouden van bestaande relaties. Volg de berichten die mensen posten om te zien waar ze mee bezig zijn en hoe hun leven verloopt op zakelijk gebied. Het op de hoogte blijven van trends in jouw vakgebied is niet alleen professioneel, maar kan ook van essentieel belang zijn bij een (sollicitatie) gesprek, het vinden van een nieuwe baan en wanneer je in gesprek komt met iemand die jou misschien verder kan helpen. Als jij weet wat er speelt, heb jij een streepje voor.

Maak een professioneel profiel aan

LinkedIn is zakelijker dan Facebook, dus zorg ook dat je profielfoto hier bij past. Dus geen dronken vakantieselfies, maar een foto van je gezicht en schouders, tegen een neutrale achtergrond, het liefst een waarop je vriendelijk lacht. Je 'headline' is vervolgens belangrijk, want daar zoeken werkgevers op. Dus gebruik woorden die opvallen en interesse wekken bij iemand die op zoek is naar jouw expertise. Zo is ‘student HBO bedrijfskunde & techniek’ beter dan alleen ‘student’. Ook de samenvatting is belangrijk om aandacht te geven. Wat wil je over jezelf laten zien aan de mensen die jouw profiel tegenkomen? Vertel in het kort wie je bent, waarom jij de juiste persoon bent voor een bepaalde functie waarnaar je op zoek bent en wat jou uniek maakt. Heb je ervaring binnen een studentenvereniging? Speciale skills? De juiste werkhouding en persoonlijkheid? Arrogantie is een nee, maar je hoeft ook niet te bescheiden te zijn.

Werkervaring en vaardigheden op je LinkedIn profiel

Als student heb je waarschijnlijk nog niet zoveel werkervaring. Maar dat bijbaantje als vakkenvuller of achter de kassa van de supermarkt is toch belangrijk om op je LinkedIn te zetten! Zo laat je namelijk aan mensen zien dat jij je opleiding kunt combineren met een bijbaan, wat iets zegt over jou en je werkhouding. Dat bijbaantje verdwijnt vanzelf van je CV wanneer er andere, meer vakgerichte banen op je CV verschijnen. Tot die tijd mag jij trots te zijn op je ervaring als supermarktheld! Voeg ook je opleiding toe en je behaalde diploma’s. Vaardigheden zijn ook belangrijk om te noemen in je profiel. Werkervaring is prima, maar als jij bepaalde programma's onder de knie hebt (PowerPoint, Excel, Photoshop, etc.), dan is dat interessant voor een werkgever.
 

Gerelateerde berichten