• Home >
  • Blog >
  • De lekkerste en makkelijkste maaltijden om in te vriezen

De lekkerste en makkelijkste maaltijden om in te vriezen

19 maart 2020

Heb je een drukke tijd voor de boeg?Of juist een tijd waarin je geld moet besparen op de boodschappen? Dan is het een goed idee om van te voren je maaltijden te maken en dan massaal in te vriezen. Zo heb je ook als je geen tijd of mogelijkheid hebt om eten te kopen of te koken, toch iets voedzaams in huis. Invriezen is niet alleen makkelijk voor later, het is ook goedkoper. Waarom? In de diepvries blijft voeding meerdere maanden goed. Wat zijn goede maaltijden om in te vriezen?
maaltijden om in te vriezen

1. Chili con/sin carne

Eenpansgerechten zijn ideale maaltijden om in te vriezen. Chili con/sin carne is een perfecte invriesmaaltijd om jezelf en je huisgenoten blij mee te maken.
  • 1 grote ui
  • 2 rode paprika's
  • 2 el kruidenmix voor chili con carne
  • 1 el olifolie
  • 500g rundergehakt / vegetarisch gehakt
  • 450 g kidneybonen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 200ml gezeefde tomaten
  • 1 blikje mais
Snipper de ui en bak deze in een grote pan met een beetje olie of margarine. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Voeg 2 eetlepels van de chili con carne kruidenmix toe. Snijd de rode paprika’s in stukjes en bak een paar minuten mee. Doe dan de tomatenpuree, tomatenblokjes en gezeefde tomaten erbij en roer alles goed door elkaar. Laat dit mengsel 10 minuten pruttelen. Doe dan de bonen en mais bij de tomatensaus met gehakt en laat nog 10 minuten pruttelen. Laat afkoelen en vries de chili in in een afgedekte bak. Serveer de chili con carne met een flinke schep zure room, wat fijngehakte peterselie en rijst. maaltijden om in te vriezen

2. Linzensoep

Je kunt in principe elke soep invriezen, dus je hebt vast zelf al een favoriet recept. Hier delen we een makkelijk recept voor gevulde linzensoep, perfect voor op een koude dag of als maaltijdsoep.
  • 200g wortelen
  • 300g gedroogde rode linzen
  • 400ml tomatenblokjes
  • 150g bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 ui
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • snufje kaneel
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1200ml water
Hak de ui en knoflook fijn. Verhit een beetje olie of boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook. Snijd de wortel in stukjes en bleekselderij in plakjes. Voeg toe aan de pan en bak even een paar minuten mee. Voeg paprikapoeder, kaneel en komijn toe. Vervolgens de tomatenblokjes en de rode linzen erbij. Voeg het water toe en doe het bouillonblokje erin. Breng de linzensoep aan de kook en kook ongeveer 25 minuten. Pureer de soep fijn met de staafmixer. Je kunt hem wat grover laten of helemaal fijn mixen.
 

3. Goulash

Nog zo'n eenpansgerecht dat valt onder ideale maaltijden om in te vriezen.
  • 600 g rundstoofvlees
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 wortels, geschild en in stukken
  • 1 rode paprika, in stukken
  • 250 g champignons, klein gesneden
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 dl rode wijn
  • 1 dl runderbouillon
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout
Verhit de olijfolie in een stoofpot. Bak het vlees aan en kruid het met peper, zout en paprikapoeder. Voeg de uien, de wortels, de paprika, de champignons toe en fruit glazig. Roer de tomatenpuree erdoor en blus met rode wijn. Giet de runderbouillon en de gepelde tomaten erbij. Laat alles 2 uur op een medium vuur stoven. Lekker met brood, aardappelen or rijst.
maaltijden om in te vriezen Goulash

4. Shepherds Pie

  • 500 g gemengd gehakt
  • 500 g bloemige aardappelen
  • 2 wortelen
  • 2 uien
  • 250g doperwten
  • 150ml kippenbouillon
  • 75ml melk
  • 1 el bloeml
  • boter
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
Schil de aardappelen en kook ze gaar in lichtgezouten water. Schil de wortelen en snij ze in blokjes. Pel en hak de uien. Roerbak de uien en het gehakt in olijfolie. Voeg er de wortelen aan toe en bak even mee. Bestrooi met de bloem en roer goed. Blus met de bouillon. Roer er de erwten door en kruid met peper en zout. Verwarm de oven voor op 200°C. Pureer de aardappelen met de melk en een klontje boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in met boter. Doe er het gehaktmengsel in. Verdeel er de puree over en zet ongeveer 30 minuten in de oven.
maaltijden om in te vriezen Shepherds pie

5. Lasagne

  • bechamelsaus
  • bolognesesaus
  • 24 lasagnevellen (250 g)
  • 150g geraspte parmezaan
  • boter
Maak de bolognesesaus (voor recept klik hier). Verwarm de oven voor op 180°C. Maak de bechamelsaus (voor recept klik hier). Beboter een rechthoekige ovenschaal. Begin met een laagje bolognese. Bedek deze eerste laag met vellen lasagne en schep daarop wat bechamelsaus. Bestrooi met parmezaan. Herhaal deze volgorde tot je van alle ingrediënten net genoeg overhoudt voor nog één laagje. De rest van de bolognese mix je met de bechamel en strijk je uit over de laatste laag lasagnevellen. Eindig met parmezaan. Zet 40 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen en zet afgesloten in de vriezer.

Groenten invriezen? Eerst blancheren!

Je kunt gesneden verse groenten heel goed bewaren in de vriezer, maar dan moet je ze wel eers blancheren. Dit betekent: kort onderdompelen in kokend water. Twee minuutjes is voldoende. Gaar koken is niet nodig. Dompel de groenten meteen daarna onder in ijskoud water. Hierdoor stopt het kookproces. Laat ze uitlekken of dep ze droog. Daarna kan het invriezen beginnen, in vriezerzakjes of tupperware bakjes. Het voordeel van blancheren is dat de groenten hun vitaminen en kleur maximaal behouden ook na het invriezen.
 

Gerelateerde berichten