• Home >
  • Blog >
  • Koude studentenkamer? Zo kun je zelf isoleren

Koude studentenkamer? Zo kun je zelf isoleren

14 december 2019

Woon jij in een koude studentenkamer? Je bent niet alleen. Veel studentenkamers bevinden zich in oude panden met enkel glas, stokoude verwarmingsketels en tochtgaten. Dat is niet zo erg als het zomer is, maar in de herfest- en wintermaanden kan het knap fris zijn binnen. Vaak zijn huisbazen niet zo proactief met het verbeteren van de isolatie van de kamers, dus tijd om je er zelf eens in te verdiepen! Wat kun je zelf doen om van je koude studentenkamer een aangename ruimte te maken?
studentenkamer isoleren

Dubbel glas-illusie: Tesa Thermo cover

Wanneer je enkel glas hebt, kan het knap koud worden in je kamer, vooral als het vriest. Met de Tesa Thermo cover creëer je een soort dubbel glas illusie: het laagje folie zorgt ervoor dat je een isolerende luchtlaag krijgt tussen je raam en je kamer en dat merk je. Voordat je de laag aanbrengt, moet je het raam en kozijn goed schoon, vetvrij en droog maken. De folie is eenvoudig en onzichtbaar aan te brengen met de bijgeleverde transparante tape. Met een föhn kan de folie strak tegen het raam geplaatst worden. Bovendien vermindert deze folie  vervelende condensatie van de ramen. De Tesa Thermo cover kost rond de €15,95 en is verkrijgbaar bij de bouwmarkt.
tesa thermo cover

Tochtband rond de kozijnen

Misschien zit er al tochtband op je kozijn geplakt, maar check even of dit inderdaad van de juiste dikte is, helemaal rondom is aangebracht en niet is uitgedroogd. Om van je koude studentenkamer af te komen moet deze anders vervangen worden. Beter is om strips van PU-schuim te kopen van redelijke dikte, die nauwelijks ingedrukt wanneer je het raam sluit. Maak voor het aanbrengen van de tochtband ook hier weer even goed je kozijn schoon, vetvrij en droog. Knip éérst de strip op maat, plak het uiteinde op zijn plek en trek het beschermlaag je van de plakkant af terwijl je de strip vastdrukt.
koude studentenkamer

Aluminiumfolie achter de verwarming

Als je verwarming flink bejaard is en wel een beetje hulp kan gebruiken, is het een goed idee om aluminiumfolie achter je radiator te plakken. Zo reflecteer je álle warmte je kamer in. Het idee is eenvoudig, en het gebruik van een reflecterende folie achter je radiator zal de warmte terug de ruimte in sturen, in plaats van het door de muren van je huis te laten sijpelen. De voordelen zijn natuurlijk een comfortabeler huis en minder energieverspilling, wat hopelijk ook resulteert in lagere energierekeningen. Je kunt gewone aluminiumfolie kopen of gespecialiseerde folie bij de bouwmarkt of online in rollen of vellen, die op maat kunnen worden gesneden, voor slechts een paar euro.

Koude studentenkamer? Profiteer van de winterzon!

Schijnt de zon op een koude winterse dag? Gooi de gordijnen open overdag in die koude studentenkamer van je! Die warme zonnestralen verwarmen de ruimte ook. Is de zon al onder? Doe de gordijnen dan dicht, dat helpt ook om de kou die van de ramen afkomt, uit je kamer te houden.