• Home >
  • Blog >
  • Koolmonoxide-vergiftiging: check je studentenhuis

Koolmonoxide-vergiftiging: check je studentenhuis

1 november 2018

Studentenhuizen hebben niet altijd de meest moderne geisers, kachels en CV-ketels. Je gaat ervan uit dat een huurbaas die dingen regelmatig laat controleren, maar helaas is dit natuurlijk niet altijd het geval. Dit kan een risico op koolmonoxide verhogen. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Het gevaarlijke van koolmonoxide is dat je dit niet proeft of ruikt. Bij inademing raak je al snel bewusteloos. In deze blog post bespreken we wat je zelf kunt doen om koolmonoxidevergiftiging in jouw studentenhuis te voorkomen.
koolmonoxidevergiftiging
Als je een kachel of geiser hebt die slecht onderhouden is of in een slecht geventileerde ruimte staat, dan kan er koolmonoxide vrijkomen. Niet alleen oude installaties kunnen problemen geven, ook de verkeerde aansluiting van een moderne CV-ketel kan een oorzaak zijn. Koolmonoxide komt vrij bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen zoals olie, aardgas, benzine en hout. Een zuurstoftekort bij verbranding zorgt voor een onvolledige verbranding. Koolmonoxide kan ontstaan bij slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, kachels en cv-installaties. Daarnaast kunnen andere dingen zorgen voor de aanwezigheid van koolmonoxide in een woning, zoals gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen, gescheurde schoorsteenkanalen of een foutieve installatie van toestellen die brandstof gebruiken. Het jaarlijks controleren van verwarmingstoestellen in je huis is daarom heel belangrijk ter voorkoming van koolmonoxidevergifiting. Als je kamers gaat bekijken, let dan extra goed op in een pand met minder dan 5 bewoners. De eigenaar van zo’n klein studentenhuis is namelijk niet wettelijk verplicht om het pand jaarlijks door de brandweer te laten controleren. Kijk goed of de voorzieningen voor gas en elektriciteit er modern uitzien. Zo krijg je een eerste indruk. Vraag ook bij de verhuurder en medebewoners of de centrale verwarmingsinstallatie en warmwatervoorzieningen regelmatig worden onderhouden.

Wat kun je zelf doen ter voorkoming van koolmonoxidevergiftiging?


1. Blauwe vlam

Kijk kritisch naar jouw kachel, geiser, cv- of combiketel. Een geel-oranje vlam in een gastoestel wijst op een gebrek aan zuurstof. Bij een goede verbranding is deze vlam blauw. Neem contact op met een vakman bij een geel-oranje vlam. Als het apparaat sporen van corrosie, roest of roet bevat, kan dit wijzen op een slechte staat van het toestel, vaak met slechte verbranding. Ook als de aansluiting op het rookgasafvoerkanaal niet meer intact is en er bochten en horizontale stukken in het afvoerkanaal zitten, kan dit de trek in het afvoerkanaal verstoren.

2. Raampje open

Een goede tip is ook om gewoon altijd een rooster open te laten staan of een raam op een kiertje. Zo blijven ruimtes goed geventileerd en kunnen eventuele schadelijke gassen ontsnappen.

3. Koolmonoxidemeter

Je kunt ook zelf een koolmonoxidemelder plaatsen in de ruimte van het verwarmingstoestel. Koolmonoxidemeters hebben al meerdere studenten gered de afgelopen jaren door hard te gaan piepen bij een te hoog koolmonoxidegehalte in huis. Zorg ervoor dat deze op de juiste plek is gemonteerd, centraal en tussen 1 en 3 meter van het apparaat.

4. Jaarlijks controleren

Laat het verwarmingstoestel zoals CV-ketel of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren. Voor meer informatie bezoek ook www.brandweer.nl/brandveiligheid/koolmonoxide   koolmonoxide vergiftiging

Gerelateerde berichten