• Home >
  • Blog >
  • Je eerste auto kopen, waar moet je op letten?

Je eerste auto kopen, waar moet je op letten?

19 juli 2019

Veel jonge volwassenen werken en rijden tegenwoordig het hele jaar door met het openbaar vervoer. Vaak gebruiken ze alleen een auto als ze bij familie zijn of op vakantie gaan en er misschien eentje huren. In beide gevallen betekent dit dat veel mensen pas tot ver in de twintig zijn voordat ze hun eerste auto kopen. Ben jij klaar voor je eerste auto? Waar moet je op letten bij zo'n aanschaf?
eerste auto kopen tips
Je eerste auto kopen kan best een lastige klus zijn. De grootte van de motor, veiligheidsclassificaties en andere algemene kwaliteitsmetingen kunnen op zijn zachtst gezegd verwarrend zijn. Je moet tevens nadenken over wat je kunt kopen binnen jouw budget, wat er verkrijgbaar is en verder waar jij precies naar op zoek bent, jouw persoonlijke voorkeur.

Je eerste auto kopen: koop tweedehands

Net een supergoede baan in de wacht gesleept en je vindt dat daar ook een nieuwe auto bij hoort? Denk dan goed na voordat je die keuze maakt. Gemiddeld verliest een nieuwe auto 11% van zijn waarde op het moment dat je de showroom uitrijdt. Elk jaar daarna daalt de auto met 15% tot 25%. En na vijf jaar is een auto slechts 37% waard van wat je ermee hebt ingestemd om ervoor te betalen. Als je een lening afsluit om een nieuwe auto te kopen, betekent afschrijving dat je vanaf dag één al meer betaalt dan je auto waard is. Tweedehands je eerste auto kopen hoeft niet te betekenen dat je in een oude roestbak rondrijdt, er is genoeg op de markt dat bijna niet te onderscheiden is van nieuw. Kijk eens naar auto's die slechts een paar jaar oud zijn. Die 'nieuwe autogeur' hangt er waarschijnlijk nog gewoon in.

Kies eerst een budget, dan een auto - in die volgorde

De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij je eerste auto kopen, is: "wat is mijn budget?" Zo kun je al direct veel beter focussen op een kleiner aantal auto's dat binnen jouw bereik ligt. Houd er rekening mee dat het budgetteren voor autobezit niet alleen gaat om het kopen van de auto zelf. Er zijn ook andere bijbehorende kosten. Hier volgt een eenvoudige manier om alle kosten van het bezitten van een auto te begroten: bereken je basiskosten van levensonderhoud: dit omvat huur of hypotheek, voedsel, ziektekostenverzekering en andere uitgavenvergoedingen, zoals uitgaan. Bereken wat er overblijft: wat overblijft nadat je basiskosten voor levensonderhoud zijn gedekt, is wat je kunt uitgeven aan de kosten van je auto, inclusief verzekeringen, brandstof en onderhoud.
eerste auto kopen tips

Koop wat je nodig hebt

Zodra je weet wat je kunt betalen voor je eerste auto kopen, kunt je je behoeften evalueren. Dit zijn de kenmerken waarvan jij vindt dat je eerste auto die absoluut moet hebben. Bijvoorbeeld:
  • Fantastisch benzineverbruik om strikt binnen je maandbudget te blijven?
  • Ruimte voor extra passagiers of baggage?
  • Vierwielaandrijving voor sneeuwrijke winters?
  • Extra airbags zodat je moeder zich niet al te veel zorgen zal maken?
Schrijf je wensen op een lijst en houd je er vervolgens aan wanneer je onderzoek doet en winkelt.

Auto gevonden? Check eerst de gegevens

Je spot een leuke auto op marktplaats en je gaat een kijkje nemen. Belangrijk om direct te controlen bij je eerste auto kopen: kloppen de officiële gegevens? Vraag de verkoper zich te identificeren. Check of de naam op het kentekenbewijs overeenkomt met de naam op het identiteitsbewijs. Controleer op het kentekenbewijs ook het voertuigidentificatienummer (VIN), ook wel chassis- of framenummer genoemd. Dit nummer moet overeenkomen met dat achter de voorruit of onder de motorkap. Mocht hiermee geknoeid zijn, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een gestolen voertuig.

Kan de verkoper iets vertellen over het onderhoud van de auto? Kijk of zijn verhaal ook terug te vinden is in het onderhoudsboekje. Gebruik de gratis dienst van de RDW om gegevens over de auto op te vragen, zoals het aantal eigenaren tot nu toe; wanneer de huidige eigenaar de auto heeft gekocht (datum laatste tenaamstelling); de vervaldatum van de apk-keuring; of de auto als gestolen staat geregistreerd.

Hoe ziet de auto eruit aan de buitenkant?

Controleer de naden van de motorkap, achterklep en deuren. De naden horen recht te lopen. Waar dat niet het geval is, heeft de auto in het verleden misschien autoschade gehad. Check of de banden voldoende profiel hebben én of de banden hetzelfde zijn. Roest de auto? Roestplekken komen vooral voor op de wielkasten, bumpers, dorpels (onderkant van de auto) en rondom de achterklep. Even goed controleren. Kijk of er geen lekkage is. Komt veel voor in de kofferbak. Is de plek van het reservewiel vochtig? Dan kan het zijn dat het lekt. Naast de kofferbak is de voetruimte voorin een veelvoorkomende plek voor lekkages. Muffe luchtjes kunnen op lekkage duiden.

Hoe ziet de auto eruit onder de motorkap?

Controleer de aansluitingen van het koelsysteem. Groene aanslag duidt op lekkage. Kijk of de vloeistof helder is door het koelvloeistofreservoir te openen. Drijft er olie in de vloeistof? Dan kan dat duiden op een lekke pakking in het motorblok – wat je aan reparatie al snel € 600,- tot € 1.100,- kost. Check het motorblok. Is dit blok vet of zitten er druppels aan de buitenkant? Dan lekt de motor waarschijnlijk olie. Als het motorblok opvallend schoon is, is het handig om deze ná de proefrit nogmaals te controleren.
eerste auto kopen tips

Voor de proefrit

Is de motor al warm? Dan heeft de verkoper deze waarschijnlijk vooraf warm laten worden. Je kunt je dan afvragen of de motor koud niet goed start. De motor hoort regelmatig en zonder onderbrekingen te draaien. Dit weet je als de auto zonder problemen start, je geen bijgeluiden en tikken hoort en de auto stationair loopt. Daarbij hoort het toerental niet te schommelen. Check de uitlaat. Hou je voet op de uitlaat als de auto stationair draait. Komt er gesis onder de auto vandaan? Dan is de uitlaat waarschijnlijk lek. Bekijk de kleur van het uitlaatgas. Deze hoort zo goed als kleurloos te zijn. Blauwe uitlaatgassen? Als de binnenkant van de uitlaat daarbij zwart en vettig is, kan dat duiden op veel olieverbruik. Dat is een slecht teken voor de staat waarin de motor verkeert. Witte of grijze uitlaatgassen? Als er daarbij groene uitslag op het motorblok zit, kan dat duiden op een lekkage in het koelsysteem.

Tijdens de proefrit

Check op slijtage. Let op geluidjes tijdens het rijden over hobbels, drempels en in bochten. Vreemde geluiden zijn namelijk een teken van slijtage. Controleer het aangrijppunt van de koppeling. Als de auto soepel schakelt en zonder geluiden naar elke versnelling gaat, is dit punt goed. Moet je de koppeling ver laten opkomen? Dan kan het zijn dat de koppeling versleten is. Is de toerenteller in orde? Kijk of de auto vloeiend door de toeren loopt en of de auto niet hapert bij bepaalde toerentallen. Het dashboard moet goed werken. Check of waarschuwingslampjes branden en of alle knoppen, de ruitenwisser, verlichting, airco en andere functies werken. Test of de auto stabiel op de weg ligt. Dat doe je door het stuur los te laten en even hard te remmen. De auto hoort daarbij niet opzij te trekken op een rechte weg. (bron: www.pricewise.nl/blog/tweedehands-auto-kopen/)

Gerelateerde berichten