Een huisdier in een studentenhuis? Denk er goed over na!

Heerlijk, het huis uit, op jezelf wonen! Vrijheid, feestjes en vrienden. Maar als je uit een huis komt waar altijd huisdieren rondom je heen waren, kan het ineens knap stil zijn met niemand om je heen. Misschien woon je al een tijdje op kamers, of ga je na de zomer op kamers. Kan je een huisdier hebben als student?


huisdier in studentenhuis


Een huisdier dat past bij jouw levenstijl

De meeste mensen denken dat een huisdier hebben gewoonweg niet kan als je op kamers zit. Soms is het ook lastig te combineren met je drukke leventje en je moet er goed over nadenken. Hoe vaak ben je thuis? Kun je een dier genoeg aandacht geven? Ga ja vaak weekendjes weg? En ook: hoeveel geld heb je over elke maand om een dier genoeg te eten te geven. Een huisdier tijdens je studentenleven is echter niet onmogelijk. Kies alleen wel een geschikt huisdier, waar jij goed voor kunt zorgen zonder dat je er de hele dag voor thuis hoeft te blijven.


Wat voor huisdier is geschikt voor een student?

Een hond is misschien niet het ideale huisdier voor een student. Misschien ben je een ontzettende hondenliefhebber, een hond onderhouden als student kan heel moeilijk zijn. Hij moet aandacht krijgen, uitgelaten, geborsteld en gevoerd worden, leuke speeltjes hebben en je moet er genoeg ruimte voor hebben in je kamer of appartement. Zie je het voor je? Een kat, cavia, muis, rat, konijn of een goudvis kunnen een prima alternatief vormen.


Hoeveel onderhoud heeft een huisdier nodig?

Het aanschaffen van een gezelschapsdier is alles behalve een impulsieve aankoop en moet een weloverwogen keuzen zijn. Als student heb je nu eenmaal niet alle tijd en al het geld van de wereld, dus neem geen dier dat heel veel verzorging en aandacht nodig heeft gedurende de dag.


huisdier in studentenhuis


Een huisdier helpt tegen stress

De voordelen van een huisdier? Uit onderzoek is gebleken dat het hebben van een huisdier en vooral het aaien ervan heel goed is tegen stress. En stress hebben we regelmatig als we studeren! Daarnaast kan het hartstikke stil zijn als jij zit te zwoegen voor een tentamen ’s avonds en alleen de klok hoort tikken. Studeren met de kat op schoot helpt tegen eenzaamheid en is een stuk gezelliger.


‘Deel’ een huisdier met je huisgenoten

Je zult niet de eerste zijn die voorstelt om een gezamenlijke kat te nemen voor je studentenhuis. Huisgenootjes kunnen prima een kat delen met zijn allen en hem dus ook om de beurt verzorgen – en de kosten voor het kattenvoer delen.

Check wel even bij je huisbaas!

Dus je hebt besloten een huisdier te nemen. Alles leuk en aardig, maar weet de huisbaas dit en vindt deze het goed? Dan is er niks aan de hand. Belangrijk dus om even te checken of huisdieren welkom zijn in jouw kamer of appartement.