• Home >
  • Blog >
  • Hoe kies je een goed scriptie onderwerp?

Hoe kies je een goed scriptie onderwerp?

12 juli 2019

Hoe kies je een scriptie onderwerp? Het kiezen van een onderwerp voor je scriptie (of afstudeeronderzoeksproject) kan best moeilijk zijn. Je scriptie is een belangrijk stuk werk dat goed is voor een groot aantal studiepunten van een Bachelor of Master opleiding, dus het is belangrijk om verstandig te kiezen. Je zit er een hele tijd aan en het moet je wel blijven boeien. Bovendien moet het onderwerp enigszins actueel zijn en ook van belang zijn voor jouw studierichting. Hoe kies je een goed onderwerp?
kies een scriptie onderwerp

1. Selecteer een onderwerp dat jij interessant vindt

Je scriptie of onderzoeksproject zal vele weken en maanden in beslag nemen, soms zelfs een jaar. Daarom is het uiterst belangrijk om een onderwerp te kiezen dat je interessant vindt. Misschien is er een onderwerp dat is gericht op je carrière? Of word je misschien geïnspireerd door een onderwerp in een andere module binnen je studie? Wat is momenteel actueel binnen jouw vakgebied, maar is nog niet veel over geschreven? Hoe dan ook, je motivatie voor je scriptie zal veel gemakkelijker vol te houden zijn als je passie hebt voor het vakgebied.

2. Kies iets unieks

Het is belangrijk om een uniek onderwerp voor je scriptie of proefschrift te kiezen om ervoor te zorgen dat je de mogelijkheid hebt om je eigen onderzoek uit te voeren en tot je eigen conclusies te komen. Het is zelden mogelijk om een volledig uniek onderzoeksgebied te vinden, maar misschien kun je overwegen een reeds onderzocht gebied vanuit een andere hoek te benaderen. Of misschien kun je een uniek idee ontwikkelen vanuit een kleiner onderwerp dat nog niet is verzadigd met onderzoek.

3. Wees niet te vaag

Een scriptie of onderzoeksproject moet een goed geschreven, academisch werk zijn. Elke zin moet bijdragen aan de constructie van het onderzoek of argument en het totale stuk moet een duidelijke structuur volgen. Als je een idee kiest dat te breed is, kan het onmogelijk zijn om het onderwerp volledig te verkennen in het toegestane aantal woorden en kan het uiterst moeilijk zijn om beknopte conclusies te trekken. Heb je hulp nodig bij het schrijven van je scriptie en het checken ervan op fouten en structuur? Dan kan het helpen om een professioneel bedrijf in te huren om je scriptie op dit gebied te verbeteren.
kies een scriptie onderwerp

4. Wees ook weer niet te beknopt

Terwijl je mentor je wil aanmoedigen kort en bondig te zijn, moet je scriptie nog steeds voldoen aan het vereiste aantal woorden. Door je te concentreren op een onderwerp dat niet erg diepgaand is of een onderzoeksvraag die te simpel is, zul je moeite hebben om je argumenten uit te breiden en goed afgeronde conclusies te trekken. Evenzo, wanneer je je voorstel opschrijft, moet je ervoor zorgen dat je geen onderzoeksvraag kiest die kan worden beantwoord met een eenvoudig "ja" of "nee".

5. Doe onderzoek naar onderwerpen

Wat vooronderzoek doen naar verschillende onderwerpen is waarschijnlijk het beste wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je het juiste scriptie onderwerp kiest. Neem hiervoor de tijd, ruim voordat je je voorstel moet indienen. Zoek naar de verschillende onderwerpen waarin je bent geïnteresseerd, en je zult waarschijnlijk snel achterhalen of er voldoende bronnen zijn om je ideeën uit te breiden en te ondersteunen (of in contrast met) jouw positie.

6. Wees objectief

Het is gemakkelijk om helemaal 'verliefd' te zijn op een scriptie onderwerp aan het begin van je onderzoek, waardoor je blind bent voor al zijn zwakheden. Daarom is het belangrijk om realistisch te zijn over de argumenten en de reikwijdte van je idee. Probeer een stapje terug te doen van je onderwerp en analyseer het vanuit het perspectief van een buitenstaander om er zeker van te zijn dat je niet teveel aan een zwak argument vasthoudt. Hoe eerder je dit toegeeft, hoe meer tijd er nog is om te switchen van onderwerp.

7. Vraag advies aan je mentor

Je begeleider is jouw mentor gedurende het hele proces van het schrijven van je scriptie. Ze zijn er om je te helpen met elke vraag die je hebt, hoe groot of klein ook. Als je een idee hebt voor je scriptie onderwerp en zelf al wat voorbereidend onderzoek hebt uitgevoerd, plan dan wat tijd om met je begeleider te praten om advies te vragen. Je mentor zal jarenlange ervaring hebben met het begeleiden van andere studenten bij hun onderwerpkeuze, dus je kunt er zeker van zijn een aantal goede advizen te krijgen.  

Gerelateerde berichten