• Home >
  • Blog >
  • Hoe kies je de leukste studentenstad?

Hoe kies je de leukste studentenstad?

27 februari 2021

Je gaat studeren binnenkort, hebt al een shortlist gemaakt van studies die je interessant vindt, en nu moet je gaan nadenken in welke stad je wilt gaan wonen. Zoveel keuzes en opties! Hoe weet je nu of je de juiste keus maakt? Wij leggen hieronder voor je uit hoe je het beslist wat voor jou de leukste studentenstad is.
leukste studentenstad Amsterdam

1. Welke opleiding ga je doen?

Maak een lijst van de opleidingen die je leuk lijken, en zet er ook achter in welke steden je deze kunt gaan doen. Je kunt daarbij kijken naar welke opleidingen landelijk of internationaal een goede reputatie hebben, maar ook welke extra mogelijkheden de opleiding biedt, zoals uitwisselingen, excursies, stages, of interessante projecten die jouw studie extra leuk kunnen maken. Als je het op papier voor je hebt, is het makkelijker om de voors en tegens te zien.

2. Wil je verhuizen voor je opleiding?

Misschien sta je te trappelen om op kamers te gaan wonen en zo snel mogelijk op eigen benen te staan. Maar misschien blijf je ook liever nog een paar jaar thuis wonen. Ga je wel het huis uit, bedenk je dan hoe ver weg je wilt wonen van de mensen die je liefhebt: heb je snel heimwee, of wonen al je beste vrienden nog in je oude woonplaats, dan is het handiger om een beetje in de buurt te blijven. Het is nu eenmaal zo, dat als jij in Maastricht gaat studeren en je ouders en vrienden wonen in Leeuwarden, dat je hoogstwaarschijnlijk niet ieder weekend meer naar huis gaat.
leukste studentenstad

3. Hoe is het studentenleven in de stad?

Als je hebt beslist welke opleiding je wilt gaan doen, maar je moet nog kiezen uit een stad waar je wilt gaan studeren, dan kun je ook gaan kijken naar de algemene sfeer en activiteiten die er zijn voor studenten. Zijn er veel verenigingen? Worden er veel dingen georganiseerd om een sociaal leven op te bouwen? Hoe is het uitgaansleven? Ook kun je gaan kijken naar andere dingen die misschien belangrijk vindt, zoals sportfaciliteiten of kunst en cultuur. Al deze dingen maken het makkelijker voor jou om je snel ergens thuis te voelen en de leukste studentenstad te vinden.

4. Hoe is het openbaar vervoer terug naar huis?

Als je elk weekend naar huis wilt, maar je moet zes keer overstappen en het laatste stukje met de bus, dan ben je daar binnen een maand zat van. Houd hier dus ook rekening mee. Wat zijn je criteria? Wil je snel bij je ouders kunnen komen, dan is een directe trein- of busverbinding belangrijk. Ook als je thuis blijft wonen en op en neer moet reizen naar je opleiding, is het essentieel om goed openbaar vervoer tot je beschikking te hebben.

5. Gemakkelijk een kamer vinden

Het is nu eenmaal een feit dat je in Almere gemakkelijker een kamer kunt vinden dan in Amsterdam. Wil je per sé in de hoofdstad studeren, omdat dat volgens jou de leukste studentenstad is, houd er dan ook rekening mee dat je de hoofdprijs betaalt. Studeren is duur en hoe meer je betaalt voor een kamer, hoe meer je studieschuld op gaat lopen, als je gebruik maakt van de DUO-lening. Daar denk je nog niet echt aan wanneer je college loopt, maar met je bul op zak, krijg je die schuld ook mee. Het zijn allemaal dingen die meewegen. Is het echt belangrijk voor je om de opleiding te doen in die stad? Of kan het ook ergens anders, waar het studentenleven net zo gezellig is, maar je gemakkelijker aan een kamer komt?
   

Gerelateerde berichten