• Home >
  • Blog >
  • Hoe houd je het gezellig? Afspraken maken met je huisgenoten

Hoe houd je het gezellig? Afspraken maken met je huisgenoten

7 oktober 2018

Je hebt een geweldige kamer gevonden in een studentenhuis met een aantal andere studenten. Je hebt alles leuk ingericht en bent er helemaal klaar voor. En dan begint het. Joost aan het eind van de gang heeft de muziek iedere avond te hard staan. Suzanne staat uren te douchen en Jens is een viespeuk. Op kamers gaan betekent vrijheid en voor het eerst op jezelf wonen, maar het betekent ook leren samenleven met anderen. En niet iedereen heeft dezelfde leefgewoonten als jij. De een gaat nu eenmaal later naar bed dan de ander en wat voor jou netjes genoeg is, is voor iemand anders misschien te rommelig. Dat kan irritatie geven. Afspraken maken is daarom heel belangrijk om de sfeer in je studentenhuis prettig te houden, met name waar het gaat over gezamenlijke ruimtes zoals de keuken en de badkamer.

huisvergadering


De huisvergadering

Goede communicatie voorkomt een hoop gedoe. Organiseer minimaal een keer per maand een huisvergadering en vraag aan elke huisgenoot of er punten zijn die ze willen bespreken. Maak een agenda. Kom samen op een vast tijdstip, zodat iedereen weet wanneer het is. Het hoeft niet te zwaar en serieus, uiteindelijk is het gewoon een bijeenkomst om elkaar even te zien en te checken of iedereen nog happy is. Zet een pot thee en pak de koektrommel erbij (of schenk een glas wijn in). Het is belangrijk heldere afspraken te maken over het schoonmaken, de boodschappen en andere gedeelde kosten, feestjes, geluidsoverlast en andere zaken die je als huis belangrijk vindt. Kom je er niet uit met z'n allen? Stel dan voor het een maand te proberen volgens een van de voorstellen en kijk hoe het gaat.

Het schoonmaakrooster

Je kunt er niet onderuit. Op jezelf wonen betekent schoonmaken. En als je een huis deelt met anderen moet je daar heldere afspraken overmaken. Er zijn allerlei apps tegenwoordig, maar een vel papier op de koelkast of het toilet werkt natuurlijk ook. Hang het schema op een handige plek waar iedereen het kan zien en verdeel de taken. De meest logische verdeling is om voor de dagelijkse dingen zelf verantwoordelijk te zijn, zoals je eigen spullen afwassen en gezamenlijke ruimtes schoon achter te laten. De wekelijkse schoonmaaktaken kun je toebedelen aan 1 persoon per week. Iedereen komt aan de beurt. Is er iemand een week niet, zorg er dan voor dat er geruild wordt met een ander.
SCHOONMAAKSCHEMA

Huisgenoot appjes

Een Whatsapp groepje voor alle huisgenoten kan handig zijn om elkaar even snel een bericht te sturen over boodschappen, wie er wel en niet thuis is dat weekend of andere dingen die gedeeld moeten worden. Gevaar van Whatsapp is dat het al snel vol komt te staan met onzinberichten en emojis wat niet alle huisgenoten misschien leuk vinden. Begin je een Whatsapp groep voor je studentenhuis, gebruik hem dan alleen voor dringende zaken. Sociale berichten kunnen ook onderling. Voor de boodschappen of andere geldzaken die gesplitst moeten worden zijn er diverse appjes verkrijgbaar. De bekendste is waarschijnlijk IOU (I owe you), waar je kunt bijhouden wie wat aan wie verschuldigt is. Andere apps die je budget en je schulden bijhouden zijn Splitwise en Venmo. 
  huisgenoten, hoe houd je het gezellig  
   

Gerelateerde berichten