• Home >
  • Blog >
  • Hoe herken je een burnout? Chronische stress onder studenten

Hoe herken je een burnout? Chronische stress onder studenten

21 oktober 2018

Steeds meer studenten en jonge mensen krijgen last van een burnout aan het begin van hun carriere of zelfs nog tijdens de studie. Waar gaat het fout? En wat kun je eraan doen om dit te voorkomen?
  studenten met burnout

Jezelf willen bewijzen

Veel studenten die het altijd goed hebben gedaan op school, voelen ook de druk om perfect te presteren tijdens de studie. Ze willen hun reputatie hoog houden en zich bewijzen tegenover docenten, familie, medestudenten maar vooral ook zichzelf. Falen is geen optie. Aan verwachtingen moet voldaan worden. Maar als lichamelijke signalen lange tijd worden genegeerd, gaat het op een gegeven moment niet langer. Dan kan een burnout onstaan, ook onder jonge mensen. Bij sommige studies komt het meer voor dan bij andere, dat een student een burnout krijgt. Dit zijn meestal studies waar de druk erg hoog ligt, zoals medische studies en andere studies waar de bevlogenheid onder studenten hoog is ze absoluut niet willen opgeven.

Sociale factoren

Andere factoren kunnen echter ook een rol spelen. Op kamers gaan is vaak een spannende periode. Je gaat voor het eerst uit huis en op jezelf wonen. Een nieuwe stad, nieuwe mensen om je heen en een hele nieuwe studie. De een gaat daar makkelijker mee om dan de ander. Toch kan deze nieuwe zelfstandigheid een extra druk met zich mee brengen, bovenop de stress die het goed willen presteren met zich mee brengt. Andere factoren die ook voor een burnout kunnen zorgen zijn de angst voor een studieschuld, de angst om te falen, bang zijn voor wat anderen van je denken en sociale druk. Niet iedereen is even zelfverzekerd en van nature heel sociaal. Studentclubjes zijn voor de een fantastisch, maar een ander voelt zich daar helemaal niet thuis. Daar moet je allemaal je draai in zien te vinden. Social Media speelt ook een relatief grote rol in het creëren van angst en stress onder studenten en jonge mensen. Foto's op Facebook en Instagram geven vaak een vertekend beeld van vrienden en medestudenten die hun leventje helemaal op order schijnen te hebben. Daar kun je je knap onzeker door gaan voelen, plus jezelf aanpraten dat je dat ook allemaal moet willen en kunnen.

Symptomen

Symptomen van een burnout kunnen zijn dat je nergens meer zin in hebt, je je depressief of angstig voelt en niet meer uit wilt gaan of wilt afspreken met vrienden. Je raakt snel geirriteerd, bent constant moe en wilt alleen maar slapen. Concentreren op de studie is moeilijk. Lichamelijke klachten kunnen er ook bijkomen, zoals migraines, duizeligheid of buikklachten.
burnout symptomen bij studenten

Hulp zoeken bij een burnout

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Veel studenten zoeken hulp bij familie, psycholoog of huisarts wanneer de effecten niet langer meer te negeren zijn. Meestal is stress en overmoeidheid onder studenten goed te behandelen met rust en aanpassing van leefstijl. Van een echte burnout kom je echter niet altijd zo gemakkelijk af. Het is daarom belangrijk om niet te blijven lopen met chronische stress en burnout symptomen. Ga eerst eens met de huisarts praten of maak een afspraak met de studentenpsycholoog op jouw hogeschool, universiteit of andere opleiding. Je zult (helaas) niet de eerste student zijn die bij hen aanklopt met burnoutsymptomen, dus ze zullen je altijd proberen te helpen! Niks om je voor te schamen dus, het kan iedereen overkomen. Hulp zoeken betekent niet hetzelfde als falen. Het betekent juist dat je op een volwassen manier naar jezelf en je lijf luistert en er iets aan wilt doen. Het is de eerste positieve stap om je gezondheid weer op de rails te krijgen en dat gaat uiteindelijk boven alles.   burnout bij studenten  

Gerelateerde berichten