• Home >
  • Blog >
  • Het nieuwe studiejaar 2020-2021 en Covid-19

Het nieuwe studiejaar 2020-2021 en Covid-19

8 mei 2020

Het ziet er naar uit dat 2020 een jaar wordt waarin alles anders loopt dan normaal. We hebben al het hele voorjaar binnen gezeten, scholen waren dicht en het openbare leven lag - en ligt - nog grotendeels stil. Misschien maak jij je zorgen of je straks na de zomervakantie wel kunt gaan beginnen aan je studie. Zijn de universiteiten straks weer open? Hoe zit het met het vinden van een kamer? En worden er wel introductieweken georganiseerd? Het kan lastig kan zijn om vooruit te kijken en je nieuwe studie te plannen. Hier wat informatie over het nieuwe studiejaar en Covid-19.
covid-19 en studeren

Onderwijs op afstand

Al sinds enige tijd wordt onderwijs zoveel mogelijk op afstand vormgegeven. Je hebt misschien zelf op school ook al online lessen gevolgd via Zoom of andere video call apps. De onderwijsinstanties volgen uiteraard de richtlijnen van de overheid en zullen zo spoedig mogelijk een besluit nemen over versoepeling voor hogescholen en universiteiten, zodat deze weer gedeeltelijk openkunnen. Momenteel vinden er geen activiteiten plaats op locatie, waarbij sprake is van een fysieke ontmoeting tussen docent en studenten. Dat betekent dus dat colleges, werkgroepen en ook tentamens niet doorgaan op de gebruikelijke plek. Ook open dagen en andere voorlichtingsbijeenkomsten zijn geannuleerd. Gelukkig zijn er wel allerlei online alternatieven aangeboden zoals webinars, chatsessies met studenten of docenten of virtuele rondleidingen over de campus.

Hoe zit het met de eindexamens?

Normaal behaal je op basis van de schoolexamenresultaten een diploma. Met dat diploma kun je je vervolgens gaan aanmelden bij MBO, hogeschool of universiteiten. Natuurlijk vinden er dit jaar geen traditionale eindexamens plaats. Hoe gaat het nu in zijn werk? Zowel op het voortgezet onderwijs als bij de staatsexamens gaan de centrale examens in 2020 niet door. Daardoor bestaat op de vo-scholen in 2020 het examen uitsluitend uit het schoolexamen en bij de staatsexamens uitsluitend uit het college-examen. De eindcijfers op het voortgezet onderwijs worden daarom bepaald op grond van de cijfers voor het schoolexamen. Bij staatsexamens gebeurt dit op grond van de cijfers voor het college-examen. Kijk voor meer veelgestelde vragen hierover op Duo.nl. Hoewel het advies van hogescholen en universiteiten is om je voor 1 mei aan te melden, kun je je nog tot uiterlijk 1 juni aanmelden voor reguliere bachelor- en associate degree-opleidingen.

Introductieweken afgelast

Het kabinet heeft aangekondigd dat alle vergunning- en meldingsplichtige evenementen tot 1 september 2020 worden afgelast in verband met het coronavirus. Dit betekent het nieuwe studiejaar er minder feestelijk uit zal zien dan andere jaren. Universiteiten schrappen de introductieweken, of ze passen ze aan. Zo heeft de Universiteit van Amsterdam (UvA) de introductieweek voor nieuwe studenten helemaal geannuleerd. De Universiteit Maastricht, de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de TU Twente passen de activiteiten aan. Veel studentenverenigingen zoeken op dit moment naar een oplossing, mogelijk digitaal. De meesten willen de start van het academisch jaar op een andere manier door laten gaan, wellicht met online bijeenkomsten.

Hoe vind ik een kamer in tijden van Covid-19?

Ook het zoeken naar een kamer is misschien iets waarover je je zorgen maakt. Het nieuwe studiejaar en Covid-19 is nu eenmaal een lastige situatie. Toch staan er veel kamers gewoon te huur, die je kunt gaan bezichtigen in persoon of via een video call. Hoe dat gaat? Lees hierover meer in ons artikel Een kamer vinden tijdens het coronavirus