• Home >
  • Blog >
  • Gekke en bijzondere vieringen tijdens de feestmaanden in het buitenland

Gekke en bijzondere vieringen tijdens de feestmaanden in het buitenland

20 november 2019

Sint maarten, sinterklaas en kerst... dat zijn traditioneel gezien de Nederlandse festiviteiten in de laatste maanden van het jaar. Wanneer je over de grens kijkt, ontdek je echter als snel dat mensen zoveel andere dingen vieren. Halloween, Thanksgiving en Hanukkah zijn de bekendere inernationale vieringen rond deze tijd van het jaar. Toch zijn er honderden andere bijzondere feesten die plaatsvinden vanaf oktober, zelfs vlak over de grens. Hier zijn enkele bekende en minder bekende bijzondere vieringen die je dit seizoen dichtbij en verder weg kunt vinden.
bijzondere vieringen

Halloween, geen Amerikaanse uitvinding

In tegenstelling tot wat veel mensen, inclusief de Amerikanen zelf, geloven, is dat Halloween eigenlijk geen Amerikaans feest is. De commercie ging er echter flink mee aan de haal in de VS en mede hierdoor vieren we het ook ineens op veel plekken in Europa. Maar Halloween, Hallow's Eve, of de oude Samhain, heeft een Gaelische (Schots/Ierse) oosrpong. Ierse en Schotse emigranten hebben de viering vervolgens meegenomen naar Amerika, waar het inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste feesten van het jaar. Halloween is de tijd van het jaar waarin men gelooft dat de sluier tussen onze wereld en de geestenwereld het dunst is, vandaar het spookachtige karakter. Het feest markeert ook de verandering van seizoenen en de nadering van de winter. Het 'trick or treat' fenomeen dateert ook al uit 1736, toen in Schotland en Ierland in ruil voor grappen, voedsel werd uitgedeeld. De originele lantaarns in Ierland en Schotland sneden ze uit rapen, geen pompoenen.

Day of the Dead in Mexico, meer dan alleen maskers en bloemen

Day of the Dead, het feest dat de eerste dagen van november in Mexico plaatsvindt, is momenteel een beetje een trend. Het is echter een oude viering die veel meer is dan doodshoofd make-up en veel bloemen. Sommige van de vroegste vieringen kunnen worden teruggevoerd tot 2.000-3000 jaar voor Christus, met oude rituelen ter ere van de doden in het pre-Columbiaanse Meso-Amerika. Om overleden familieleden en vrienden te eren, geloven mensen dat geliefden tijdens dit deel van het jaar kunnen terugkeren uit de Chicunamictlán - het land van de doden - omdat de grens tussen de echte en spirituele wereld wegsmelt.
day of the dead traditie

Sint Maarten...wist jij de oorsprong ervan?

In noord- en midden-Nederland en delen van Duitsland, vieren we Sint Maarten op 11 november. Op die avond gaan kinderen met zelfgemaakte lantaarns de deuren bijlangs en zingen liedjes in ruil voor snoep. De dag is echter vernoemd naar St. Maarten van Tours. Dit was een Romeinse soldaat die monnik werd nadat hij op latere leeftijd was gedoopt. Hij werd uiteindelijk tot heilige uitgeroepen door de katholieke kerk omdat hij zijn mantel doormidden sneed om deze met een bedelaar te delen tijdens een sneeuwstorm. Wist je dit nog niet? Weer wat geleerd!

Zwarte Piet een engerd? Ontmoet Krampus, zijn Oostenrijkse broer

Zwarte Piet heeft zijn beste wel tijd gehad in Nederland. Geen wonder dat de internationale wereld met opgetrokken wenkbrauwen kijkt naar deze zwartgeschminkte blanke hulpjes van de goedheiligman, inclusief rode lippen en kroeshaar. Maar daar gaan we het nu niet over hebben. Als je denkt dat Zwarte Piet een engerd is, kijk dan eens over de grens. Sint Nicolaas wordt immers ook gevierd in delen van België, Duitsland en Oostenrijk. In Oostenrijk wordt de oude man echter niet bijgestaan door zwartgeverfde mannetjes, maar door een beestachtig demon-wezen genaamd Krampus. Krampus zwerft door de straten van de stad en jaagt kinderen de stuipen op het lijf. Net als in Nederland beloont Sint Nicolaas in de Oostenrijkse traditie de brave kinderen met kado's, terwijl Krampus de stouten vangt en meeneemt in de zak. Pepernootje? https://www.youtube.com/watch?v=QSKfdaCIuBM

Stop je bezem in de kast in Noorwegen

Misschien is een van de meest unieke kerstavondtradities wel te vinden in Noorwegen, waar mensen hun bezems verstoppen. Vergeet de last minute kerstinkopen of het bereiden van het kerstdiner, zorg dat die bezem uit het zicht is! Het is een traditie die eeuwen teruggaat tot de tijd waarin mensen geloofden dat heksen en boze geesten op kerstavond naar buiten kwamen op zoek naar bezems om op te rijden. Tot op de dag van vandaag verbergen veel mensen hun bezems nog steeds op de veiligste plek in huis om te voorkomen dat een heks erop vandoor vliegt.