• Home >
  • Blog >
  • Geen Erasmus+ uitwisselingen meer mogelijk met het VK door Brexitdeal

Geen Erasmus+ uitwisselingen meer mogelijk met het VK door Brexitdeal

9 januari 2021

Voor onderwijsinstellingen en studenten kwam er deze week slecht nieuws: het Verenigd Koninkrijk doet niet meer mee aan het programma Erasmus+. Het bekende, en populaire Europese programma voor uitwisseling van studenten en docenten gaat verder zonder het VK, door de Brexitdeal. Een domper voor diegenen die hoopten in de toekomst op een tijdje collegelopen op een van de mooie universiteiten in Engeland, Schotland of Wales.
erasmusbeurs stopt voor vk Oxford

Wat is het Erasmus-programma?

Het in 1987 opgerichte Erasmusprogramma (officieel: Erasmus+) heeft als doel om Europeanen met elkaar te verbinden. Studenten kunnen via het aanvragen van een zogenaamde Erasmusbeurs een aantal maanden in een ander Europees land een aantal vakken volgen. Het programma biedt ook mogelijkheid tot uitwisseling van docenten, promovendi en kennis. Naast EU-landen doen ook Noord-Macedonië, Servië, Noorwegen, IJsland, Turkije en Liechtenstein mee aan het Erasmusprogramma. Niet alleen voor Nederlandse studenten, maar ook voor Britse studenten komt het nieuws over de Erasmusbeurs als een verrassing. Onder Britse studenten is Erasmus ook populair. In 2018 vertrokken er 17.048 Britse studenten naar het buitenland. Nederland stond op de vijfde plek van meest populaire bestemmingen. In 2018 gingen 30.218 Nederlandse studenten op Erasmus-uitwisseling, waarvan 2.309 naar het VK. Het voordeel van Erasmus is dat studenten niet hoeven wakker liggen van inschrijvingsgeld en allerlei papierwerk. Dat werd opgevangen met Europees geld, door Erasmusbegeleiders in te zetten.

Meer toestroom van internationale studenten

Doordat het VK niet meer meedoet, is de kans groot dat Nederlandse onderwijsinstellingen de komende jaren een extra toestroom van internationale studenten krijgen. Uit een enquête van afgelopen juni onder 2500 EU-studenten komt naar voren dat 49 procent van de respondenten voor Nederland wil kiezen, wanneer het te duur wordt om in het VK te studeren. Dat er in ons land in het Engels les wordt gegeven draagt bij aan de populariteit.

Hele studie

Voor studenten uit Europa die ervoor wilden kiezen hun volledige bachelor of masters in het VK te gaan volgen, stijgt het collegegeld nu met duizenden ponden per jaar. Binnen de EU moeten Europeanen die in een ander land studeren hetzelfde collegegeld betalen als iemand uit dat land zelf. Maar het VK is geen EU meer, dus die regel is komen te vervallen.


Een nieuw uitwisselingsprogramma voor de Britten

In de plaats van het Erasmusprogramma richt Boris Johnson voor Britse studenten een ander programma oprichten, genaamd Turing. Turing zal de Britten moeten toestaan om te blijven studeren aan buitenlandse universiteiten. Volgens Johnson heeft dat enkel voordelen. ‘Studenten zullen niet alleen de kans krijgen om naar Europese universiteiten te gaan, maar naar de beste universiteiten ter wereld.’ Voor Europese studenten die naar het VK willen, is er momenteel nog geen overkoepelende oplossing. Wie al in het VK is op een lopend contract, mag die looptijd wel afmaken. Universiteiten kunnen ook op eigen initiatief een overeenkomst maken met een Britse universiteit.
 

Gerelateerde berichten