• Home >
  • Blog >
  • Een onderneming starten tijdens je studie

Een onderneming starten tijdens je studie

23 november 2018

Een beetje extra bijverdienen tijdens je studie is welkom en de meeste studenten hebben daarom een baantje in de avonduren of weekends. In een bar, bij een callcenter of als hulp achter de kassa, etc. Maar wist je dat het starten van een eigen onderneming ook heel geschikt is tijdens de studiejaren? Veel studenten hebben best veel vrije tijd rondom colleges en in het weekend en vaak kun je veel thuis doen, vanachter je laptop.
ondernemen tijdens je studie

Hoe begin je een eigen onderneming?

Je hebt waarschijnlijk wel een idee van wat je graag wilt aanbieden. Ook kun je wel een inschatting maken wat jouw doelgroep is en wat de concurrenten zijn. Hoewel dat een goed beginpunt is, is dit nog niet genoeg. Hier een aantal tips voor een succesvolle startup. Het starten van een onderneming levert misschien niet direct een inkomen op zoals wanneer je ergens achter de bar gaat staan, maar voor de lange termijn heeft het genoeg voordelen. Het staat goed op je CV en misschien wordt het wel zo’n succes dat je na je studententijd niet eens meer een baan hoeft te gaan zoeken. Niet iedereen slaagt erin zijn of haar startup lucratief te maken, dus een goede voorbereiding en het opstellen van een bedrijfsplan zijn essentieel.

Het concept

Ieder succesvol bedrijf begint met een goed idee. Het belangrijkste is dat jij een concept ontwikkelt waar je volledig achterstaat. Heb jij ergens veel kennis van dat je kunt gaan omzetten in online cursussen en videos? Of wil je een internetwinkel beginnen, of nog beter, een dropshipping business waarvoor je zelf geen voorraad nodig hebt? Bedenk wel dat een idee dat voortkomt uit je eigen passie of interesses heeft meer kans om succesvol te worden dan wanneer je krampachtig zoekt naar een gat in de markt. Verzin dus iets dat je leuk vindt om te doen.

Marktonderzoek

Als je een idee hebt voor een onderneming, kijk dan of je er daadwerkelijk wat mee kunt. Hoe ziet jouw potentiële afzetmark er bijvoorbeeld uit? Wie zijn jouw concurrenten, wat doen ze goed en minder goed en hoe kun je je van hen onderscheiden? Brainstormen met vrienden is ook aan te raden. Vraag je huisgenoten wat ze van je idee vinden en schakel ook je familie in om hun ongezouten mening te geven. Ja, eerlijke meningen kunnen soms zeer doen, maar niet zo zeer als iets beginnen waarbij je mogelijk een hoop tijd en geld gaat verliezen.
ondernemen tijdens je studie

Bedrijfsplan

Je idee is wat concreter geworden en vrienden en familie zijn ook enthausiast? Dan is het tijd om een bedrijfsplan op papier te zetten. Zorg dat je ondernemingsplan zo volledig mogelijk is. Mocht je een lening bij de bank willen krijgen dan is het enorm belangrijk dat je een sterk plan hebt. Ook eventuele investeerders willen weten waar ze hun geld in stoppen. Een ondernemingsplan is dus niet alleen voor jou goed maar ook voor andere partijen. Heb je geen leningen van de bank nodig, dan is een bedrijfsplan nog steeds een goed idee. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen en het helpt je herinneren aan het originele concept en waarom je het bedrijf bent begonnen. Soms verwatert die kennis als je er eenmaal middenin zit en zo blijf je gefocust.

Ondernemingsvormen

Een eigen onderneming beginnen houdt ook in dat je voor de keuze komt te staan wat de beste rechtsvorm (ondernemingsvorm) is voor jouw onderneming. In Nederland zijn er verschillende ondernemingsvormen. Welke voor jou het beste is, is afhankelijk van jouw startsituatie. Ga je alleen of samen met iemand een eigen bedrijf opzetten? Hoeveel geld wil/kan je privé inbrengen? Wil je privé aansprakelijk zijn of niet? De meest voorkomende ondernemingsvormen zijn Eenmanszaak, Vennootschap Onder Firma (VOF), Besloten Vennootschap (BV), Naamloze Vennootschap (NV, Commanditaire Vennootschap (CV), Coöperatie, Vereniging, Maatschap en Stichting. Voor meer informatie over de verschillen ga eens kijken op eigenondernemingstarten.com.

Netwerken

Het is belangrijk om een netwerk op te bouwen wanneer je een nieuw bedrijf start, offline, en zeker online als je een internetbedrijf start. Je netwerk kan bestaan uit vriendschappelijke en puur zakelijke relaties. Denk daarbij aan mensen uit je vriendenkring, werkgroepen van je opleiding, mensen die je hebt leren kennen tijdens workshops, conferenties en beurzen, mensen van een bedrijfsborrel of die je kent van je stage. Daarnaast natuurlijk leden van je studentenvereniging en andere clubs waar je misschien lid van bent. Online netwerken doe je zowel met vriendschappelijke als zakelijke contacten, maar elk platform heeft z'n voordelen en het ligt eraan wat voor jouw onderneming het beste past. Een Facebook pagina en LinkedIn account zijn snel gemaakt en helpen veel starters bekendheid te krijgen.

Gerelateerde berichten