• Home >
  • Blog >
  • Digitaal opruimen, een perfecte vakantieklus

Digitaal opruimen, een perfecte vakantieklus

4 juni 2020

Weet jij hoeveel accounts je hebt online? Hoeveel emails je hebt opgeslagen door de jaren? Hoeveel photos er van je rondslingeren op het internet? Tijd om eens grondig te gaan digitaal opruimen. Pak dat digitale slijmspoor aan en voel dat je weer controle hebt over jouw digitale rommel.
digitaal opruimen

Waarom digitaal opruimen?

  1. Het verbetert je privacy en veiligheid. Hackers liggen altijd op de loer en als er geen data bestaat, kan er ook niks worden gestolen. Ook kan jouw informatie dan niet worden gebruikt door instanties, zoekmachines, algoritmes en marketing software.
  2. Hoe meer bestanden je bewaart, hoe meer ruimte je nodig om deze op te slaan. Voordat je het weet zit je aan je maximale opslagruimte in Dropbox of Google docs en moet je (bij)betalen. Niet nodig ls je eens grondig opruimt.
  3. Door eens goed door je data heen te gaan, weet je meteen waar wat staat opgeslagen en kun je er beter voor zorgen. Video's, vakantiefoto's, studieprojecten en je CV: stop ze in de juiste mapjes, zodat je weet waar je ze kunt vinden in de toekomst.
  4. Het is een goede gewoonte voor de toekomst. Als je er nu mee begint, heb je er later profijt van. Jouw data zal alleen maar meer worden naarmate je ouder wordt, dus je zult jezelf dankbaar zijn.
  5. Je voelt je rustiger en opgeruimder. Het idee dat veel digitale rommel van je rondzwerft op het internet en op je computer, geeft veel mensen een onrustig gevoel. Net zoals je je goed voelt wanneer je je kamer hebt opgeruimd, zal digitaal opruimen je ook beslist beter doen voelen.

Digitaal opruimen: begin met je emails

Net als bij je kamer opruimen geldt: je moet ergens beginnen. Je inbox dus. Waarom bewaar je zoveel mail? Dat doe je met gewone post toch ook niet? Gooi weg wat je a)al hebt gelezen en niet meer nodig hebt, en b)wat je na een maand nog steeds niet hebt gelezen, etc. Staan er mailtjes in met belangrijke info? Zet deze in een speciale map. Wachtwoorden gaan in je wachtwoord beheer app, daarna kan de email weg. Taken zet je in je agenda of takenlijst. Notificaties oud of al gelezen? Gooi de mail dan weg. Documenten bewaar je in op je laptop in een documentenmap, de email kan weg. Heb je veel nieuwsbrieven en andere marketingberichten van online winkels en andere accounts die je hebt aangemaakt? Klik op 'unsubscribe' onderaan de emails om je adres van de mailinglijst te verwijderen.

Verwijder of deactiveer ongebruikte accounts

Alles wat je online koopt of waar je gebruik van maakt online vereist een gebruikersaccount. Veel sites overtuigen je er bovendien van om accounts aan te maken door hen eenmalige prikkels aan te bieden, zoals couponcodes. Wil je de verspreiding van je persoonlijke gegevens tegengaan, ga dan door je lijst van oude of zelden gebruikte gebruikersaccounts en deactiveer deze. Kun je je gebruikersnaam of logincode niet meer vinden, dan wil de website Accountkiller.com ook nog wel eens helpen.

Appjes en berichten

Berichten van drie jaar gelden ga je echt niet meer lezen. Weg ermee. Op je mobiel bijvoorbeeld gebruik je behoorlijk veel opslag met berichten en foto's en video's die zijn doorgestuurd. Maak er een gewoonte van deze regelmatig te scannen en op te ruimen. Dit geldt voor Whatsapp, facebook Messenger en Instagram berichten.

Wees selectief met sociale media

Wil je nog wel zoveel berichten en notificaties ontvangen? Continue je telefoon checken of er weer iets gebeurt is op de sociale netwerken? Vraag je af hoeveel tijd je eraan besteedt en of het gebruik je eigenlijk blij maakt. Niet? Verwijder jezelf van de netwerken die je niet leuk meer vindt en blijf misschien slechts actief op eentje. Ga vervolgens door je 'vrienden' (zijn het echte vrienden?), je volgerslijst en de accounts die je zelf allemaal volgt en wees kieskeurig. Wie en wat hebben nog toegevoegde waarde?

Documenten en online opslag opruimen

heb je al heel wat jaren een Dropbox account? Dan staan er vast heel wat documenten op die je niet meer nodig hebt. Ga er rigoreus doorheen en bewaar alleen datgene wat nog waarde voor je heeft.

Versimpel je muzieklijsten

Afspeellijsten op bijvoorbeeld Spotify ook een beetje een rommeltje aan het worden? Verwijder de lijsten waar je niet langer naar luistert en ontvolg artiesten die je niet meer zo interessant vindt.
   

Gerelateerde berichten