• Home >
  • Blog >
  • Depressie onder studenten, blijf er niet mee lopen

Depressie onder studenten, blijf er niet mee lopen

27 juni 2019

Depressie onder studenten, hoe erg is het? Een grote groep studenten kampt met (ernstige) angst- en depressieklachten. Ook zelfmoordgedachten en burn-outs komen voor. Studenten zelf geven regelmatig aan dat de prestatiedruk hier de belangrijkste oorzaak voor is, zo blijkt uit een langlopend onderzoek onder 3.134 studenten van Hogeschool Windesheim, waarover Trouw publiceerde. Van de 3.134 onderzochte studenten heeft een op de vijf suïcidale gedachten, ooit een poging tot zelfdoding gedaan of een plan gemaakt om zichzelf van het leven te beroven. Bij 453 is sprake van ernstige angst- en depressieklachten. Heb jij ook last van depressie? Wat zijn de oorzaken?


depressie onder studenten

Studiedruk leidt tot depressie onder studenten

De studiedruk zou zijn toegenomen en ook zou er bij studenten angst bestaan voor het maken van hoge studieschulden om een diploma te kunnen halen. Dit kan leiden tot depressie onder studenten. Ouders kunnen ook hoge verwachtingen hebben. Wellicht voel je de druk om net zo te presteren als je medestudenten, terwijl jij met sommige vakken wat meer moeite hebt. Ook de druk om na je studie een goede baan te vinden kan voelen als een zware verantwoordelijkheid. Jolien Dopmeijer van Windesheim zegt hierover: “Het klimaat in het hoger onderwijs is erg ambitieus. Jongeren moeten tegenwoordig zo veel. Niet alleen hun cijfers tellen mee, maar ook wat ze naast hun studie doen om later kans op een baan te maken. En dat in een zo kort mogelijke tijd: in het nieuwe leenstelsel kost elk jaar langer studeren veel geld.”

Instagram-generatie

Bijna een kwart van de studenten heeft bovendien “vaak tot erg vaak” het gevoel een leuk, sociaal leven te moeten hebben met veel vrienden. De druk van sociale media is hier medeplichtig aan. Alle foto's op Instagram en Facebook laten perfectie zien en dit geeft druk. Misschien heb jij toevallig niet zo'n bruisend leven of bent van nature introvert. Misschien heb je minder zelfvertrouwen wat betreft je uiterlijk of prestaties. Dit kan dan tot depressie leiden. Depressie kan vervolgens de dingen alleen maar erger maken. Je wilt de deur niet meer uit, trekt je terug uit het sociale leven en hebt misschien ook lichamelijk klachten. Je kunt je kortom erg ongelukkig voelen, angst hebben voor de toekomst en soms geen uitweg meer zien.
depressie studenten

Taboe op hulp zoeken bij depressie onder studenten

Volgens Jolien Dopmeijer wachten studenten vaak te lang met hulp zoeken. De drempel om hulp te zoeken bij depressie onder studenten is hoog. “Er is veel schaamte. Veel studenten weten bovendien niet waar ze hulp kunnen krijgen bij hun onderwijsinstelling. Teveel studenten blijven ermee rondlopen of delen hun problemen uitsluitend in eigen kring.” Om hier verandering in te brengen is onder meer door Windesheim en Inholland het netwerk Studentenwelzijn opgericht, waarbij zich bijna dertig partijen hebben aangesloten. Daaronder de studentenorganisaties ISO en LSVb, 113 Zelfmoordpreventie en Verslavingskunde Nederland. Ze willen het onderwerp uit de taboesfeer halen en het makkelijker maken voor studenten om hulp te zoeken.

Meer over studiedruk en burn-outs op onze blog:


https://www.kamer.nl/blog/ontspannen-studeren-vijf-top-tips-voor-minder-stress/ https://www.kamer.nl/blog/hoe-herken-je-een-burnout/

Gerelateerde berichten