• Home >
  • Blog >
  • Checklist op kamers gaan: de bezichtiging

Checklist op kamers gaan: de bezichtiging

15 juli 2020

Duizenden aankomende studenten zijn deze zomer weer hard op zoek naar een kamer. Het nieuwe studiejaar komt eraan, dus je woonplek is een van de dingen die je moet gaan regelen. Door de kamernood heb je niet altijd ruime keuze uit kamers, maar tijdens een bezichtiging raden we aan toch even goed te kijken bepaalde zaken voordat je je huurcontract ondertekent. Wat zijn belangrijke dingen waar je op moet letten tijdens een bezichtiging? Hier is onze checklist voor op kamers gaan.

op kamer gaan checklist


1. Wie verhuurt de kamer?

Veel studentenkamers worden particulier verhuurd. Schoonmaak en onderhoud zullen dus niet altijd professioneel worden aangepakt, zoals dat bij het huren via een woning corporatie wel gebeurt. Huren van een particulier kan positief zijn, omdat er geen tussenpersoon is. Als je een goede relatie met zo iemand opbouwt en zullen dingen sneller geregeld en gerepareerd worden.

2. Is er een huurcontract?

Check altijd of er een huurcontract bestaat. Er zijn verhuurders die werken zonder huurcontract, maar daarmee heb jij geen poot om op te staan. Mocht het zo zijn dat je met meerdere personen op één contract komt, check dan ook of je boven de liberalisatiegrens van € 710,68 komt. Dit betekent dat jeminder huurbescherming hebt. Er geldt geen maximale kale huurprijs, er geldt geen maximaal percentage voor de jaarlijkse huurverhoging en je hebt geen recht op huurtoeslag.

3. Check het puntensysteem

Hoe weet je of je teveel of te weinig betaalt voor een kamer? Dat doe je door middel van het puntensysteem. Apparatuur, bergruimte, eigen badkamers, etc, kunnen schelen al een paar euro op de huurprijs, dus ga na of de voorgestelde prijs reëel is. Is er achterstallig onderhoud, dan kan het zijn dat de prijs te hoog is. Lees hierover meer in ons artikel over het achterstallig onderhoud.

4. Verborgen kosten

Je huur is meestal een vast maandelijks bedrag, maar daar komen eigenlijk altijd extra kosten overheen. Energie, water, internet, etc. Je hebt recht op een specificatie van de servicekosten, dus vraag hierom. Zo weet je precies waarvoor je extra betaalt.

5. Zijn er bemiddelingskosten?

Huurbemiddelaars die werken voor de verhuurder mogen niet ook nog bemiddelingskosten rekenen aan de huurder. Dit is verboden. gebeurt dit wel, dan zijn zij verplicht dit terug te betalen. Ook 'administratiekosten' of 'advieskosten' komen neer op hetzelfde en zijn verboden. www.steunpuntbemiddelingskosten.nl
 

kamerbezichtiging checklist

 

6. Ziet het er een beetje schoon uit?

Tijdens een bezichtiging zelf zie je meestal in één oogopslag of er in het studentenhuis regelmatig wordt schoongemaakt. Ben je zelf een viespeuk, dan zal een lading afwas in de gootsteen en een onfris toilet je niet afschrikken. Ben je zelf iemand die de boel graag op orde heeft, dan is dit waarschijnlijk een huis waar jij je snel zult ergeren.

7. Is er een gezamelijke woonkamer?

Ben je een sociaal iemand die graag met z'n huisgenoten op de bank zit, dan is het goed om te checken of er ook een gemeenschappelijke kamer is. Ben je liever op jezelf, dan is het beter om een huis te zoeken waar dit niet het geval is. Huisgenoten verwachten al snel dat je "er gezellig bij komt zitten" of mee-eet, als er gemeenschappelijke ruimtes zijn.

8. Staat er een wasmachine?

Zelf je was kunnen doen is wel zo makkelijk. Dan hoef je op vrijdagavond niet in de trein terug naar je ouders met een tas vol stinkende sokken.

9. Hoe is de buurt?

Het zou jammer zijn als je een leuke kamer vindt, maar na een week besef je dat de buurt helemaal niet bij je past. Afhankelijk van waarnaar je op zoek bent, is het daarom goed om meer te weten te komen over de straat en woonomgeving zelf. Wilt je weten of het een rustige of levendige buurt is? Vraag even na bij de huisgenoten of bel aan bij een van de buren.

10. Check de wifi

Je zult ze kost maar geven: huizen waarin de internetverbinding niet goed is geregeld. Is dit voor jou een essentieel ding, check dit dan tijdens een bezichtiging van een kamer.
 

Gerelateerde berichten