• Home >
  • Blog >
  • Nieuw chatplatform Laten We Praten helpt studenten in coronatijd

Nieuw chatplatform Laten We Praten helpt studenten in coronatijd

29 januari 2021

Meer dan de helft van de jongeren voelt zich gespannen, angstig of gestrest door de coronacrisis en de aangescherpte maatregelen. Dat blijkt uit een onderzoek van psychologenplatform OpenUp. De kroeg is dicht, colleges moet je via je laptop volgen en nieuwe mensen ontmoeten is er ook amper bij. Leuk hoor, die studententijd. En hoe lang gaat dit nog duren? De coronacrisis is voor veel studenten een eenzame tijd. En als je erbij stilstaat dat je studietijd maar een jaar of drie, vier gaat duren in totaal, dan zakt de moed je in de schoenen.

Het nieuwe platform Laten We Praten, gestart door een groep studenten, wil jongeren een steuntje in de rug bieden. Via dit platform kunnen ze anoniem met andere studenten chatten over hun angsten, eenzaamheid en problemen. Wat is deze site en wat kun jij eraan hebben, juist nu?

Wat is het nieuwe platform Laten We Praten?

We doen vaak lekker stoer onder elkaar, dat alles goed gaat, en dat je het allemaal wel onder controle hebt. Maar is dat wel zo? En met wie kun je daar nu eens over praten? Je speelt mooi weer, wilt je ouders niet overbezorgd maken, en afleiding zoeken door sport of sociale activiteiten met medestudenten kan niet. Vier jonge ondernemers zetten het platform Laten We Praten op, om een laagdrempelige oplossing te bieden aan dit probleem. Zij creëerden een plek waar je het over je problemen kunt hebben en anoniem het gesprek aan kunt gaan met een vrijwilliger. Alle vrijwilligers van Laten We Praten zijn studenten die een psychologie gerelateerde studie volgen. Aankomende professionals dus, en bovendien leeftijdgenoten met een hoop inlevingsvermogen.
Laten We Praten

Anoniem chatten over je problemen met leeftijdgenoten helpt

"Ik denk dat de meeste studenten een uitlaatklep nodig hebben en die is er nu niet. Je wil feesten, maar dat kan nu gewoon niet", zegt initiatiefnemer en student Luc de Vries van Laten We Praten (24). Op de website kunnen studenten anoniem chatten met vrijwilligers. Dat zijn ook studenten, die allemaal psychologie studeren. "Het zijn geen professionals. We claimen ook niet dat we je 100 procent kunnen helpen, zo makkelijk gaat dat niet", zegt Luc. "We willen vooral bereiken dat het voor studenten makkelijker wordt om over hun gevoelens te praten." De chatgesprekken op Laten We Praten gaan vaak over eenzaamheid. "Dat heeft vaak ook wel met corona te maken," volgens Luc. "Ook zoeken ze erkenning, of ze de enige zijn die zich zo voelen, of geven ze aan dat ze sinds corona geen zin meer hebben om te studeren." Heb jij het ook zwaar in coronatijd? Blijf er niet mee lopen. Lucht je hart gewoon. Op Laten We Praten zitten zit er nu een luisterend oor voor je klaar. Ga naar het platform