De beste draagbare Bluetooth speakers

Draagbare bluetooth speakers zijn handig, nietwaar? Ze zijn draadloos en je kunt je favoriete muziek afspelen met je smartphone, tablet, of andere (mobiele) apparaten via bluetooth. Omdat je met bluetooth niet afhankelijk bent van wi-fi en internet, kun je overal naar je muziek luisteren. Dat maakt deze speakers ook perfect voor gebruik buiten, in het park, in de tuin en zelfs op het strand. Veel draagbare bluetooth speakers zijn namelijk waterdicht, stofdicht, en blijven drijven. Perfect dus voor op vakantie.


beste draagbare bluetooth speakers


Waar moet je op letten bij het kopen van draagbare bluetooth speakers?


Geluidskwaliteit en geluidssterkte (volume)

Als je muziek afspeelt, wil je dat het goed klinkt. Je zult dus moeten letten op de geluidskwaliteit. Dit is natuurlijk lastig kiezen wanneer je online koopt. Je kunt enige indicatie krijgen van de geluidskwaliteit door te kijken naar verschillende specificaties:

  • Frequentiebereik in Hz en kHz. Voorbeeld: de UE Boom 2 heeft een frequentiebereik van 90Hz – 20kHz. Hoe lager het eerste getal, hoe lager de tonen die speaker kan produceren. Een speaker met een bereik van 60Hz – 20kHz heeft (waarschijnlijk) een beter basgeluid dan een speaker met een bereik van 90Hz – 20kHz.
  • Speaker drivers. Dit zijn de werkelijke onderdelen die het geluid van de bluetooth speakers produceren. Er zijn ruwweg drie verschillende typen: tweeters (kunnen hoge tonen goed weergeven), mid-range drivers (middentonen), en woofers (lage tonen).
  • Mono/stereo; hoeveelheid channels. Door te kijken naar de hoeveelheid geluidskanalen weet je of je ruimtelijk geluid kunt verwachten of niet. Mono betekent één geluidskanaal (1.0). Stereo staat voor twee geluidskanalen (2.0); een linker en een rechter geluidskanaal, waardoor het geluid richting krijgt. De meeste bluetooth speakers zijn op zichzelf mono speakers, en kunnen vaak door te koppelen met een tweede speaker stereo geluid afspelen.

Daarnaast kun je een bluetooth speaker selecteren op de geluidssterkte ofwel het volume. Dit is voornamelijk afhankelijk van het gebruik. Hoe groter de ruimte, of de afstand tot de luisteraar, hoe meer volume je nodig hebt.


beste bluetooth speakers


Batterij/accuduur

Het voordeel van draagbare bluetooth speakers is dat zje niet afhankelijk bent van een (stroom)kabel. Zo kun je de speakers overal gebruiken – bijvoorbeeld in je tuin, in het park, of op het strand.

Om te zorgen voor stroom wordt er dan gebruik gemaakt van de ingebouwde batterij, ofwel accu. Je wil natuurlijk niet zonder muziek komen te zitten – dus hoe langer de batterij het uithoudt, hoe beter. Let daarom bij het kopen van een bluetooth speaker op de aangegeven batterijduur.

De aangegeven batterijduur in hoeveelheid uren is echter een schatting. De werkelijke batterijduur is voornamelijk afhankelijk van het volume waar je de muziek op draait: bij een maximaal volume is de batterijduur een stuk korter.


Vergelijking draagbare bluetooth speakers

Check de website Techradar voor een vergelijking van de beste draagbare Bluetooth speakers van 2019.