• Home >
  • Blog >
  • Afgestudeerd en dan? Woonruimte vinden na je bul.

Afgestudeerd en dan? Woonruimte vinden na je bul.

15 september 2019

Je bent afgestudeerd en dan? Je had er zo lang naar uitgegeken: een kamer zoeken, zelfstandig wonen, een nieuwe studie beginnen en nieuwe vrienden maken in je studentenstad. En dan zijn die drie of vier jaar ineens om. Je hebt je HBO diploma, je Bachelor of Masters op zak en je bent klaar. Wat ga je nu doen? Voor sommige studenten komt dit moment als een 'zwart gat', het moment waarop je echt op eigen benen moet gaan staan en je eigen boontjes moet gaan doppen. Blijf je in je studentenstad wonen? Zoek je een baan ergens anders? Ga je eerst een tijdje reizen? Of ga je terug naar je roots?
afgestudeerd en dan

Afgestudeerd en dan...je kamer uit

Als je als student particulier een kamer huurt, hoef je er niet uit. Je kunt in principe gewoon in je studentenhuis blijven wonen als je dat prettig vindt. Of je dat ook wilt is een tweede. Als jij al snel een baan vindt, moet je waarschijnlijk vroeg op elke dag. Met huisgenoten die iedere nacht met veel lawaai thuiskomen, is het misschien tijd voor een eigen plek. Als je direct een redelijk maandsalaris krijgt, dan zul je al snel een studioappartement of flatje voor jezelf kunnen betalen. Huur je je kamer via een stichting voor studentenhuisvesting, dan betekent dat sowieso dat je je kamer uitmoet. Binnen een half jaar nadat je bent afgestudeerd moet je meestal vertrekken.

Schrijf je in bij een woningbouwvereniging

Er is ook een groeiend aantal studenten dat weer tijdelijk bij zijn of haar ouders gaat wonen na de studie. Meestal heeft dit vooral financiële voordelen. Er is waarschijnlijk een studieschuld opgebouwd en door bij je ouders te gaan wonen, bespaar je maandelijks een hoop geld. Ideaal is het meestal niet. Je heb al van het vrije, zelfstandige leven geproefd en je zou vaak liever je eigen woonruimte houden. Als je als starter echter iets wilt gaan huren is het verstandig om je al vroegtijdig in te schrijven bij één of meerdere woningbouwverenigingen. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe eerder je aan de beurt bent voor een huurwoning. Natuurlijk zijn er ook particuliere verhuurders waar je je niet voor hoeft in te schrijven. Dat ligt aan de plaats waar je wil gaan wonen. Particulier huren is vaak wel duurder. Om de kosten laag te houden kun je er ook voor kiezen om met een vriend of vriendin samen te gaan wonen en een appartementje te delen.
afgestudeerd en dan

Afgestudeerd en dan...De grote stad of terug naar je roots?

Dan is er ook nog de keuzen tussen in jouw studentenstad blijven of teruggaan naar je roots. Blijf je in de stad waar je studeerde, ga je ergens anders iets zoeken of wil je misschien weer terug naar het kleine dorpje waar je opgegroeid bent? Dat zijn allemaal keuzes met verschillende financiële gevolgen. Een woning huren in een klein dorp zal je veel minder geld kosten dan een klein appartementje in bijvoorbeeld Amsterdam. Het ligt er maar net aan wat jouw voorkeuren zijn, maar ook waar jouw carrièrekansen liggen. In de grote steden zul je het meeste werk vinden in bijvoorbeeld de culturele sector, de grote bedrijven of de academische wereld, maar ben jij opgeleid als dokter, leraar of verpleegkundige, dan zul je ook prima buiten de steden een baan kunnen vinden.

Gerelateerde berichten