• Home >
  • Blog >
  • Achterstallig onderhoud? Zo meld je dit bij je huisbaas

Achterstallig onderhoud? Zo meld je dit bij je huisbaas

12 juni 2020

Wanneer je op kamers woont heb je te maken met huisgenoten, maar ook met een huisbaas. Als je geluk hebt, zorgt deze goed voor het onderhoud en heb je geen problemen. Maar veel studenten hebben te maken met achterstallig onderhoud zoals houtrot in deuren en kozijnen. Ook andere zaken kunnen aanleiding geven tot melding hiervan bij de verhuurder en potentiële (tijdelijke) huurverlaging. Hoe kun je dit het beste aanpakken?
achterstallig onderhoud

Voor welk onderhoud ben je zelf verantwoordelijk?

Als huurder moet ben je zelf verantwoordelijk voor klein dagelijks onderhoud. Dit kan bijvoorbeeld het binnenschilderwerk zijn of het ontstoppen van de gootsteen. Dit moet je zelf doen en betalen. Mocht je bijvoorbeeld nieuw laminaat leggen waar de kamer van opknapt, dan kun je overleggen met de huurbaas of je hiervoor iets terugkrijgt van de huur, maar dat is niet vanzelfsprekend. Sommige huurders vragen daarom een volgende huurder om vloerbedekking, verlichting of gordijnen over te nemen tegen betaling.

Voor welk onderhoud is een verhuurder verantoordelijk?

De huisbaas of verhuurder moet ervoor zorgen dat de kamer of huurwoning in goede staat verkeert. De huisbaas is verantwoordelijk voor het algemene onderhoud van de woning en het verzorgen van reparaties, zoals lekkage van het dak of houtrot in kozijnen en deuren.

Inspecteer je kamer goed voordat je een huurcontract tekent

Het is een goed idee om bij de start van een huurcontract de woonruimte goed te inspecteren op de staat van onderhoud en een lijstje te maken van dingen die mankeren. Beschrijf hoe het onderhoud van de woning op dat moment is en welke dingen er wellicht onder de maat zijn.

Wat te doen bij achterstallig onderhoud?

Als jouw kamer ernstige onderhoudsgebreken heeft, dan moet je deze zo snel mogelijk melden bij de verhuurder. dat kan eerst mondeling, als je een goede verstandshouding hebt met je huisbaas. Wil je het formeler aanpakken, dan kan dit kan met de modelbrief melding gebreken aan woning (pdf).

Mag ik weigeren de huur te betalen bij achterstallig onderhoud?

De volledige maandelijkse huur weigeren mag niet. Ernstige onderhoudsgebreken kunnen echter wel aanleiding zijn voor een tijdelijke huurverlaging. Onderhoudsgebreken zijn ook geen geldige reden om de jaarlijkse huurverhoging te weigeren. Is er sprake van achterstallig onderhoud en vind je dat je teveel huur betaalt, volg dan de juiste stappen. Dus eerst een gesprek of stuur direct de modelbrief met melding van gebreken. Als je huisbaas de door jou gemelde gebreken niet binnen zes weken herstelt, dan kan je bij de Huurcommissie om een tijdelijke huurverlaging aanvragen. Dit kan met het verzoekschrift Huurverlaging op grond van onderhoudsgebreken voor huurders. De Huurcommissie kan de huurprijs tijdelijk verlagen tot 20%, 30% of 40% van de geldende huurprijs. Je moet wel nog gewoon de volledige huurprijs betalen totdat de Huurcommissie hierover uitspraak heeft gedaan. Meer weten? www.huurcommissie.nl