• Home >
  • Blog >
  • 6 tips voor werken en wonen in het buitenland

6 tips voor werken en wonen in het buitenland

11 november 2019

Wil je graag wonen in het buitenland? Op avontuur, je horizon verbreden, of ga je misschien een buitenlandse geliefde achterna? Wat is het geheim van je in een nieuw land te vestigen en je er ook echt happy te voelen? Het klinkt vaak heel aantrekkelijk en glamoureus, verhuizen naar het buitenland, maar het is ook vaak enorm wennen. Aan een andere cultuur, gewoontes, een andere taal misschien. Vandaag delen we zes tips om van jouw tijd in het buitenland een succes te maken.
werken in het buitenland

Expat of op eigen houtje?

Sommige mensen wordt als expat een internationale carrière aangeboden. Dit gebeurt vaak in het bedrijfsleven, wanneer er ook vestigingen in het buitenland zitten. Ook als onderzoeker gelieerd aan een universiteit kun je aanstellingen vinden in het buitenland. Als je via je huidige werkgever als expat een baan krijgt aangeboden waardoor je naar een ander land moet verhuizen voor een bepaalde tijd, zal bijna alles voor je worden geregeld: van baan tot woonruimte en het nodige papierwerk of werkvisa. Dat is fijn natuurlijk, en veel minder stressvol dan in je uppie de wijde wereld intrekken en het allemaal zelf uitzoeken. Maar dat kun je! Hier zijn onze tips:

1. Voor niets gaat de zon op

Je ontmoet misschien weleens iemand die in het buitenland woont, en voelt een steekje jaloezie wellicht. "Wat een geluk heeft hij/zij" denk je dan, "Die persoon woont zomaar in X". Maar verhuizen naar het buitenland heeft niets te maken met "geluk hebben". Het is niets anders dan je gewoon goed voorbereiden en vervolgens de benodigde stappen zetten om je plannen te realiseren. Eenmaal op de plaats van bestemming kan het best pittig zijn. Het kost de meeste mensen ministen zes maanden tot een jaar om zich een beetje op hun plek te voelen, alle nieuwe regels en systemen te begrijpen en om eventueel een nieuwe taal te proberen te spreken. En natuurlijk om geld te gaan verdienen, als je nog geen baan in het vooruitzicht had. Het ene land zal gemakkelijker zijn om snel in te integreren en werk te vinden dan het andere. Wonen in het buitenland kan geweldig zijn, maar je moet nog steeds de rekeningen betalen. Wil je graag bij vertrek verzekerd zijn van een baan. Online zijn er diverse websites met vacatures in het buitenland, zoals bijvoorbeeld Grenzelooswerk.
wonen in het buitenland

2. Wonen in het buitenland: vind jezelf opnieuw uit

Om je in het buitenland te vestigen en een beetje snel je draai te vinden, kun je maar het beste flexibel en proactief zijn. Thuis zitten wachten tot iemand je mee op sleeptouw neemt of een baan aanbiedt is geen optie. Je moet jezelf ook een beetje opnieuw uitvinden, als je niet voor een baan naar het buitenland bent vertrokken. Een soortgelijke baan als die je in Nederland had, is misschien in eerste instantie lastig te vinden. Het ligt eraan wat je achtergrond is, hoe de arbeidsmarkt is in je nieuwe land en of je de taal al vloeiend spreekt. Denk daarom een beetje buiten de kaders: wat kan je nog meer? Hoe kan je jouw werkervaring nog meer inzetten? Waar is er behoefte aan in jouw nieuwe land/stad en hoe kan jij daar op inspelen? Probeer een niche te vinden waar jij ontzettend veel van af weet en goed in bent.

3. Wees realistisch en flexibel

Aansluitend op punt 2, is het belangrijk om realistisch te zijn als je net arriveert in je nieuwe woonplaats. En bereid je voor op een paar tegenslagen, vooral als je op zoek bent naar werk. Wees niet te hard voor jezelf! Solliciteren is in je eigen taal al spannend, laat staan in een andere taal. Er zullen momenten zijn dat je de moed in de schoenen zakt en denkt, ik ga naar huis. Heel begrijpelijk. Maar je kunt twee dingen kunnen doen: naar huis gaan en opgeven, of opstaan en weer doorgaan. Een goed idee kan zijn om bijvoorbeeld te solliciteren op een iets minder ambitieuze functie, maar op die manier in elk geval binnen te komen in een bedrijf. Zo leer je supersnel de taal, maak je een hoop nieuwe contacten en als je het goed doet, klim je zo hopelijk binnen korte tijd op tot een functie op jouw gewenste niveau. Flexibiliteit is een must als je op eigen houtje naar het buitenland vertrekt. Je zult soms je trots even opzij moeten zetten. Als je ervan droomt om in Parijs of Berlijn te wonen, maakt het dan uit wat voor werk je doet in het begin? Ga koffie serveren, schoonmaken, het maakt niet uit, je woont daar waar je van droomde! Maak er gewoon een mooie tijd van, leer de taal en doe werk-en levenservaring op. Een positieve houding brengt je vanzelf verder. En wat je vrienden thuis van je denken? Who cares. Die zijn waarschijnlijk gewoon jaloers.
wonen in het buitenland

5. Werken in het buitenland: ga online

Ben je ontwerper, marketing expert, copywriter of leraar Engels, dan kun je vaak online werk vinden. Je kunt je vaardigheden lokaal adverteren en proberen klanten in de buurt te vinden, maar wat de meesten doen is op afstand werken: work remotely. Met sites als Upwork, Fiverr en anderen kun je klanten van over de hele wereld aantrekken. Vanuit China is momenteel een grote vraag naar leraren Engels via Skype. Dit geeft ineens een heleboel mogelijkheden. Je bent nu een digital nomad! Wel even nader onderzoek doen naar hoe het belastingtechnisch zit als je hiervoor kiest. In de meeste landen is het zo dat je je na een bepaalde periode moet registeren als zelfstandig ondernemer in het land waar je woont, ongeacht waar je klanten zitten, en daar dan ook de belasting moet afdragen.

6. Ga netwerken: wees zichtbaar

Tenzij je al je klanten online hebt, loont het ook om je gezicht te laten zien op netwerkavonden. Ga naar expatborrels, workshops en lezingen op jouw werkvlak. Praten met mensen kan kansen bieden. Als anderen weten dat je op zoek bent naar werk, komt er vroeg of laat iets naar boven. En je ontmoet er vast leuke mensen om ook sociaal mee af te spreken. Mensen die net als jij zijn gaan wonen in het buitenland en op zoek zijn naar een nieuw netwerk aan contacten en vrienden. Een goed begin van een nieuw leven over de grens!  

Gerelateerde berichten