• Home >
  • Blog >
  • 5 slechte studiegewoonten en hoe je jezelf kunt verbeteren

5 slechte studiegewoonten en hoe je jezelf kunt verbeteren

18 augustus 2020

Hoe studeer jij? Heb jij slechte studiegewoonten en wil je jezelf graag verbeteren het komende collegejaar? Lees dan verder voor deze vijf top tips en ga volop aan de slag!
slechte studiegewoonten

1. Een studiesessie starten zonder plan

Je pakt je studieboeken en begint te lezen, maar hebt er na een half uur al genoeg van. Te saai, geen concentratie of geen deadline. Maar als je jezelf een doel stelt, dan is het eigenlijk niet zo moeilijk om de stof tot je te nemen. En je voelt je er een stuk beter door. Hoe los je dit op: voordat je begint met studeren, spreek met jezelf af wat je tijdens deze sessie wilt bereiken. Een aantal pagina's doornemen, een uur geconcentreerd onderzoek doen op het internet naar je scriptieonderwerp, of iets anders. Het maakt niet uit wat het is of hoe lang je wilt studeren, als het maar voor jou haalbaar is en het je een stap verder brengt.

2. Alles uitstellen tot het laatste moment

Dit is waarschijnlijk een van de meest voorkomende slechte studiegewoonten, dus doe jij dit ook, dan ben je niet alleen. Je wordt er alleen zo gestresst van. Ken je dat gevoel, dat je de avond voor een tentamen nog tot diep in de nacht zit te blokken, en je 's ochtends bij je ontbijt nog je samenvatting doorneemt? Als je geluk hebt, haal je die test, maar wat blijft er eigenlijk hangen van de studiestof? Hoe los je dit op: schrijf op wanneer je opdrachten af moeten zijn en plan wanneer je eraan zal werken. Start essays en andere schrijfopdrachten minstens een week van tevoren voordat ze moeten worden ingeleverd en werk eraan om ze beetje bij beetje af te ronden. Dit maakt het minder overweldigend. Hetzelfde geldt voor het voorbereiden van tentamens.

3. Urenlang studeren, maar eigenlijk niks gedaan krijgen

Je zit aan je bureau of in de bibliotheek tussen je medestudenten en je hebt je laptop of boeken voor je liggen. Maar hoe productief ben je nou eigenlijk? Zit je alleen maar uit het raam te staren? Ga jij studeren op een bepaald tijdstip omdat iedereen dat doet? Misschien moet je eens gaan kijken naar op welk moment van de dag je nou het lekkerste werkt. Hoe los je dit op: ga bij jezelf na op welk moment van de dag je het meest productief bent en het meest gedaan krijgt. Voor sommige studenten zijn de ochtenduren het moment waarop ze het scherpst zijn, voor anderen is 's nachts studeren een uitkomst.

4. Continue afgeleid zijn door je smartphone

Bliep. Nieuw bericht. Even checken. In hoeveel Whatsappgroepen zit je? Als dat er best veel zijn, dan krijg je om de haverklap nieuwe berichten binnen. Dat zorgt voor afleiding en is niet bevorderlijk voor je concentratie. Hoe los je dit op: zet de mobiele telefoon uit tijdens je studietijd en log uit bij sociale media-accounts. Simpel. De meeste berichten zijn waarschijnlijk onbelangrijk en als ze wel belangrijk zijn, dan kun je ze na een uur hard studeren ook best checken.

5. Studeren met de TV aan op de achtergrond

Ook zo'n ding: je mobiel bliept continue door een stroom aan berichten en ondertussen staat de televisie ook nog aan op de achtergrond, waar je niet naar kijkt, maar die je wel hoort. Jij zit aan je bureau met je boeken voor je en probeert halfbakken de stof tot je te nemen. Goed idee? Nee, natuurlijk niet. Hoe los je dit op: kies een plek waar je het rustigste kunt studeren, zonder afleiding. Is dat je studentenkamer, zet dan gewoon alles uit. Als je dat studieplan hebt gemaakt en je een helder doel voor ogen hebt voor wat je gaat doen de komende uren, dan is dat echt prima te doen. Kun je daarna weer Netflixen.
 

Gerelateerde berichten